Krize nekrize, velmoci dál závodí v jaderném zbrojení

Václav Viták
31. 10. 2011 21:06
USA,Rusko, Čína i další země modernizují intenzivně své jaderné arzenály

Londýn - Jaderné velmoci hodlají v příštích deseti letech vydat gigantické sumy na modernizaci svých jaderných arzenálů, a to navzdory ekonomické krizi.

Jen Spojené státy budou investovat podle zprávy myšlenkového trustu British American Security Council (BASIC) ve zmíněném období do vývoje a výroby nových jaderných zbraní 700 miliard dolarů.

Všechny ostatní země disponující jadernými arzenály plánují také velké modernizace a zvýšení údernosti svých nukleárních zbraní.

BASIC navíc varuje, že řada zemí mění svůj pohled na rakety s jadernými hlavicemi, které zatím byly považovány především za strategický, odstrašující arzenál, a stále častěji s nimi ve vojenském plánování počítá i pro "nestrategické", taktické nasazení.

To je především případ Ruska a Pákistánu, ale i Francie nebo Izraele.

Zpráva upozorňuje, že Pákistán a Indie například vyvíjejí menší, lehčí jaderné hlavice, díky čemuž by je jejich rakety mohly dopravit do větší vzdálenosti.

Izrael zase rozšiřuje svou ponorkovou flotilu vyzbrojenou jadernými střelami s plochou dráhou letu. Izraelci navíc díky svému raketovému programu zřejmě v budoucnu vyvinou i vlastní interkontinentální balistickou střelu schopnou nést jadernou hlavici.

Stále totéž: Každý se bojí každého

Všechny jaderné velmoci bez ohledu na rétoriku o potřebě světa bez nukleárních zbraní modernizují a rozšiřují své vojenské nukleární kapacity s odůvodněním, že jejich potenciální protivníci dělají totéž.

Rusko chce jen do vývoje nových raketových systémů investovat nejméně 70 miliard dolarů, protože má obavy z amerického protiraketového štítu a z amerického programu Prompt Global Strike (PGS), který má USA umožnit udeřit do hodiny kdekoli na světě přesně naváděnou konvenční zbraní.

PGS bude konvenční obdobou mezikontinentálních raket s jadernými hlavicemi. Obavy z amerických vojenských plánů sdílí i Čína, která se navíc bojí sílícího bojového potenciálu svého ohromného souseda Indie.

Tu zase vede k investicím do nových jaderných zbraní strach z Pákistánu a Číny, zatímco Pákistán ospravedlňuje svůj vojenský jaderný program konvenční převahou Indie.

Potichu, ale intenzivně

Podle analýzy vyparované trustem BASIC hodlají například Spojené státy vydat v příští dekádě na vojenské jaderné systémy 700 miliard dolarů, dalších 92 miliard na nové jaderné hlavice, a hodlají dále postavit 12 nových ponorek vyzbrojených nukleárními balistickými raketami.

Rusko vyčlení do roku 2020 na zdokonalení svých odpalovacích systémů na zemi, na moři a ve vzduchu 70 miliard dolarů, rozmisťuje novou mezikontinentální raketu s několika jadernými hlavicemi a chystá novou generaci ponorek vyzbrojených jadernými střelami s plochou dráhou letu i balistickými raketami.

Francouzská jaderná ponorka Emeraude (ilustrační foto)
Francouzská jaderná ponorka Emeraude (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Moskva chce také do výzbroje deseti svých brigád zařadit raketu krátkého doletu, kterou bude možno osadit jadernou hlavicí.

Čína intenzivně buduje mobilní arzenál raket středního a dlouhého doletu schopných nést několik jaderných hlavic a staví pět ponorek, jež budou vyzbrojeny balistickými střelami.

Indie vyvíjí novou generaci svých raket Agni odpalovaných ze země, aby mohla zaútočit na kterékoli místo v Pákistánu a na co nejrozsáhlejší oblasti Číny včetně hlavního města Pekingu.

Stejně jako Čína hodlá postavit pět ponorek schopných nést balistické jaderné rakety.

Svůj jaderný potenciál zvyšuje i Francie, která právě rozmístila čtyři nové ponorky vybavené vylepšenými raketami s delším doletem a "robustnějšími" hlavicemi. Paříž také modernizuje své bombardéry vyzbrojené jadernými bombami.

BASIC navíc upozorňuje, že u většiny jaderných mocností budou skutečné investice do jaderných arzenálů nakonec zřejmě mnohem vyšší.

 

Právě se děje

Další zprávy