Brzda proti dluhům patří do ústavy, navrhla Merkelová

Radim Klekner Radim Klekner
26. 10. 2011 15:34
Kancléřka jede na summit se silným mandátem. Na záchraně Řecka se mají podílet banky
Merkelová bojuje za Řeky i za euro.
Merkelová bojuje za Řeky i za euro. | Foto: Reuters

Berlín - Před večerním jednáním vrcholných představitelů Evropské unie dostal plán na záchranu Řecka a dalších zemí eurozóny, stižených dluhovou krizí, jasnější obrys.

Němečtí poslanci dali vládě kancléřky Angely Merkelové dnes odpoledne v Bundestagu silný mandát k tomu, aby vyjednala podmínky, za jakých se bude dluhová krize eurozóny řešit.

Vládní návrh podpořilo v parlamentu celkem 503 legislativců, 83, převážně z řad opoziční strany Die Linke (Levice), hlasovalo proti.

Spolkový kabinet v prvé řadě požaduje, aby se na záchraně Řecka velmi výraznou měrou podíleli soukromí investoři. Na druhé straně musí Atény, stejně jako vlády dalších ohrožených zemí, souhlasit se zpřísněním podmínek Paktu stability, určujících povolenou výši rozpočtových deficitů i celkového zadlužení.

"Chceme, aby se Řecko rychle postavilo na vlastní nohy, a učiníme pro to vše," citoval Merkelovou deník Spiegel on-line. "Po lidech v Řecku je dnes požadováno mnohé, a zaslouží si proto náš respekt i takovou perspektivu v rámci EU, která pro ně bude únosná."

Podle spolkové kancléřky musí Unie přijmout nová, přísná pravidla pro řízení státních financí, což bude vyžadovat změnu základních smluv o EU.

"Evropa se musí stát unií stability," prohlásila Merkelová za bouřlivého aplausu z řad vládních i opozičních poslanců. "Porušování pravidel (Paktu stability) musí být přísně trestáno."

Konec daňovému dumpingu, žádá opozice

Jako jednu z možností zmínila kancléřka žalobu u Evropského soudního dvora, který by mohl následně rozhodnout o sankcích vůči zemím, které vykazují chabou rozpočtovou disciplínu. Návrh na změnu unijních smluv by podle Merkelové měl být předložen ještě v listopadu tohoto roku, tedy před vrcholným summitem EU na konci roku.

Kancléřka na druhé straně požaduje od Atén přísnou rozpočtovou disciplínu.
Kancléřka na druhé straně požaduje od Atén přísnou rozpočtovou disciplínu. | Foto: Reuters

"Všechny evropské země musí do své ústavy převzít závazek dluhové brzdy," prohlásila spolková kancléřka. Měla tím na mysli mechanismus, který znemožňuje neúměrné zadlužování členských zemí Unie. 

Předseda sociálních demokratů Frank-Walter Steinmeier sice vládu podpořil, zároveň ji ale ve svém proslovu podrobil nemilosrdné kritice s tím, že jedná příliš liknavě. "Mnohá ze slov, která zde byla řečena, bych si rád poslechl před rokem," zdůraznil vůdce německé opozice.

Ten zároveň přišel s požadavkem, aby byl učiněn konec "daňovému dumpingu", stejně jako daňovým rájům. Poukázal tím na - podle jeho názoru - příliš nízké zdanění firem a nejvyšších příjmových skupin, stejně jako na fakt, že mnoho podnikatelů a bohatých lidí všeobecně má možnost přesouvat své zisky do zemí, v nichž platí minimální daňové odvody. 

Jen umazat dluh nestačí

Merkelová na druhé straně připustila, že samotné umazání přibližně poloviny řeckého dluhu, o němž se dnes večer bude na summitu EU jednat, problémy Řecka nevyřeší. Tamní vláda musí totiž v prvé řadě prosadit rozsáhlé strukturální reformy.

S Řeky soucítíme, musí ale provést hluboké strukturální reformy, říká Merkelová.
S Řeky soucítíme, musí ale provést hluboké strukturální reformy, říká Merkelová. | Foto: Reuters

Posíleny by podle kancléřky měly být také mechanismy působící v rámci Evropského fondu finanční stability (EFSF), jakkoli to nemá znamenat, že by se tím navýšila suma celkových garancí fondu, jak to požaduje Francie.

Ty mají v případě Německa i nadále činit 211 miliard eur.

Od soukromých investorů spolková vláda požaduje, aby souhlasili s odepsáním padesáti procent současné výše řeckého dluhu, který se pohybuje mezi 300 a 400 miliardami eur. Zároveň by měly být banky s pomocí peněz daňových poplatníků rekapitalizovány tak, aby pro ně upsání řeckého dluhu neznamenalo žádné nebezpečí, a neohrozila se tak ekonomika členských států Unie.

"Cílem večerního summitu by měla být dohoda, na jejímž základě bude Řecko schopno do roku 2020 snížit své zadlužení na 120 procent hrubého domácího produktu," podtrhla Merkelová.

Stávající řecký dluh je odhadován na 162 procent HDP.

Nejasné ovšem je, zda budou banky souhlasit s tím, že z EFSF dostanou na rekapitalizaci pouze 100-120 miliard eur a ne 200 miliard, jak požadují. 

 

Právě se děje

Další zprávy