Turci přehazují sutiny i za tmy, obětí je už na tři sta

Reuters ČTK Reuters, ČTK
24. 10. 2011 23:23
Zemětřesení o síle kolem 7 stupňů v neděli zasáhlo východní část Turecka
Záchranáři v práci neustávají ani v noci.
Záchranáři v práci neustávají ani v noci. | Foto: Reuters

Ankara - Zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy škály otřáslo v neděli východním Tureckem. Při silných otřesech zahynulo podle nejnovější bilance nejméně 279 lidí a přes 1100 dalších bylo zraněno.

Počet obětí může dále stoupat, stovky lidí jsou pohřešovány, turecká seizmologická observatoř Kandilli odhadla počet mrtvých až na tisíc. Ministr vnitra Idris Naim Şahin ovšem v pondělí v podvečer snížil celkový odhad obětí na necelých čtyři sta.

V posledních hodinách se záchranářům podařilo vyprostit z trosek budov čtyři živé lidi. V práci záchranáři pokračovali i po západu slunce.

Podle vicepremiéra Besira Atalaye se ve městech Ercis a Van zřítilo asi 45 budov. V Ercisu je podle turecké televize nejméně 30 mrtvých a 150 zraněných.

Český konzul v Ankaře Viktor Michalík sdělil, že zatím nemá žádné informace o tom, že by zemětřesení postihlo občany České republiky.

Zřícené budovy

Podle turecké státní televize ve městě Ercis zahynulo 59 lidí a dalších 150 bylo zraněno. Agentura DPA hovořila až o tisíci zraněných. Ve městě Van zemřelo podle turecké televize 25 lidí a jednu oběť si zatím zemětřesení vyžádalo v nedaleké provincii Bitlis.

Foto: Reuters

V nejhůře postiženém městě Ercis, kde žije asi 74 tisíc obyvatel, se podle tureckého Červeného kříže zřítilo až 80 budov, ve Vanu pak dalších deset.

Jeden z činitelů města Van, které má asi 370 tisíc obyvatel, uvedl, že se zřítila "řada vícepodlažních budov, hotelů a ubytovna". Z budov, které nápor zemětřesení nevydržely, je prý slyšet hlasy lidí uvězněných v sutinách.

Neupřesněný počet obětí turecké televizi NTV potvrdil i starosta města Ercis Zlfikar Arapoglu. "Je tolik mrtvých, některé domy se zřítily, je toho mnoho zničeno. Čekáme na pomoc, je to velmi naléhavé," prohlásil. "Potřebujeme stany a záchranné týmy. Nemáme sanitky, jen jednu nemocnici. A je tu mnoho mrtvých a zraněných."

Při prohledávání sutin pomáhaly baterky

V obou nejvíce postižených městech pracují uboze vybavené záchranářské týmy a spolu s vojáky vyprošťují z trosek zřícených budov jedno tělo za druhým. Také sami obyvatelé vyzbrojení lopatkami horečně hledali během noci ve světle reflektorů a baterek v sutinách své blízké.

"Najednou zemětřesení strhlo dům přede mnou. Všichni, kdo jsme byli poblíž, jsme tam běželi a vytáhli ze sutin dva zraněné lidi," popsal situaci krátce po zemětřesení agentuře Reuters Halil Celik. "Na druhé straně ulice jsou pod zříceným domem zřejmě uvězněni tři dospívající. Lidé šplhají na zbořené zdivo a volají: "Je tam někdo?"

Postarší záchranář se rozvzlykal, tvář má pokrytou prachem. Policie udržuje stranou přihlížející, posádka sanitky čeká připravená poskytnout pomoc někomu z přeživších vyproštěných.

V nemocnici v Ercisu lékaři a sestry ošetřují zraněné v zahradě, protože nemocniční budova byla silně poškozena.

"Nemůžeme operovat uvnitř. Ošetřujeme zraněné v zahradě a v sousední budově, která má generátor," řekla zdravotní sestra Eda Ekizogluová televizi CNN Turk. Ve městě se zřizují narychlo dvě polní nemocnice.

Následné otřesy

Zemětřesení udeřilo v 12:41 našeho času na území severovýchodně od města Van poblíž hranic s Íránem. Hypocentrum bylo v hloubce pěti kilometrů, uvedli seismologové.

Podle tureckých médií byly v místě odříznuty telefonní linky a elektrický proud. Premiér Tayyip Erdogan se ještě v neděli vypravil do postižené oblasti.

Fotografie ukazují, jak vypadalo město po zemětřesení:

Americká geologická služba nejprve informovala, že otřesy byly o síle 7,6 stupně, poté údaj snížila o tři desetiny stupně.

Po počátečním zemětřesení, jehož epicentrum se nacházelo ve vesnici Tabanli ležící severně od města Van, následovalo podle tiskové agentury Anatolie několik dalších otřesů o síle 4,2 až 5,6 stupně.

O vážnosti situace vypovídá i postoj Izraele, který nabídl Turecku "jakoukoliv pomoc bude potřebovat". A to i přesto, že politické vztahy obou zemí jsou na bodu mrazu kvůli loňskému zásahu izraelských speciálních jednotek na tureckou loď Mavi Marmara, která mířila s humanitární pomocí do palestinského pásma Gazy.

Malé otřesy nejsou v Turecku ničím výjimečným. V roce 1999 dvě velká zemětřesení v severozápadní části země usmrtila více než 20 tisíc lidí. Dva lidé zemřeli a 79 jich bylo zraněno letos v květnu, když se otřásla země ve městě Simav.

 

Právě se děje

Další zprávy