Napodruhé úspěšně. Sojuz nese nad Zemi družice Galileo

Zahraničí Petr Jemelka Zahraničí, Petr Jemelka
20. 10. 2011 13:05
Start historické mise byl kvůli závadě o 24 hodin odložen
Nosná raketa Sojuz před startem.
Nosná raketa Sojuz před startem. | Foto: Reuters

Kourou (Francouzská Guyana) - Napodruhé, ale přece. Ve 12:34 SELČ odstartovala z kosmodromu Kourou Evropské vesmírné agentury na Francouzské Guyaně ruská nosná raketa Sojuz. Na oběžnou dráhu vynese první dvě družice evropského navigačního systému Galileo.

Jedná se o nejdražší společný projekt zemí Evropské unie.

Podle původních plánů měl Sojuz odstartovat už ve čtvrtek, ale vše se kvůli technické závadě při plnění rakety palivem o 24 hodin posunulo.

Galileo se má stát vlajkovou lodí Evropské vesmírné agentury (ESA), potažmo celé EU. Jedním z cílů je pokořit nejen americký Global Positioning System (GPS), ale i vznikající ruský Glonass.

Zároveň by ale měl Galileo s "konkurencí" spolupracovat, a stát se tak nejspolehlivějším navigačním systémem na světě.

Má být nejlepší z nejlepších. Zatím je nejdražší z nejdražších.
Má být nejlepší z nejlepších. Zatím je nejdražší z nejdražších. | Foto: ESA

Zatím jsou na oběžné dráze pouze dva průzkumné satelity, které se na chodu systému podílet nebudou. Navigačních družic má být celkem 30, což znamená, že na orbit bude třeba dopravit dalších 28. Pro plné spuštění systému jich však bude stačit jen 18, a systém by tak měl začít fungovat už v roce 2014. Plného provozu by se pak měli Evropané dočkat v roce 2019.

Satelity se budou pohybovat ve výšce 23 600 kilometrů nad mořem.

Evropa si od Galilea slibuje zejména nezávislost na GPS, lepší pokrytí ve velmi hustě obydlených oblastech a na severu Starého kontinentu, kde americký pokulhává.

Větší přesnost mají evropskému systému zajistit revoluční atomové hodiny využívající vodík i aktivní družice, jež budou schopny signál nejen přijímat, ale i vysílat. Například při pátrací akci tak budou moci vyslat zprávu, že už je pomoc na cestě.

Nejdražší projekt za 148 miliard

Poměrně výraznou vadou na kráse celého projektu je však jeho cena. Ta by se měla vyšplhat na pět až šest miliard eur (148 miliard korun), což je o čtyřicet procent více, než se původně plánovalo.

Soukromí investoři, kteří měli Galileo v podstatě zaplatit, z projektu vycouvali, a tak se z něj stalo nejdražší společné dílo sjednocené Evropy.

Je to stupidní nápad, řekl podle WikiLeaks jeden z autorů projektu

Budova měla sloužit papalášům, nakonec v ní bude sídlit Galileo.
Budova měla sloužit papalášům, nakonec v ní bude sídlit Galileo. | Foto: Aktuálně.cz

Pochybnosti rozvířily i tajné diplomatické depeše, které zveřejnil sever WikiLeaks. Podle nich se dnes již bývalý výkonný ředitel německé firmy OHB-System Berry Smutny o Galileu před americkými diplomaty vyjádřil jako o "stupidním nápadu", jenž je kvůli obrovským nákladům předem odsouzený k záhubě. Jeho firma má přitom dodat prvních čtrnáct satelitů.

"Je to zbytečné mrhání penězi evropských daňových poplatníků a stupidní nápad, za nímž stojí francouzské zájmy, zejména jejich vojenské ambice," řekl podle WikiLeaks Smutny. Za výroky, jejichž autorství popírá, byl okamžitě odvolán.

Pražská centrála za jedno euro

Svou část nákladů ponesou i Češi. Ti totiž uspěli a centrála projektu bude sídlit v budově bývalé konsolidační agentury v Praze. Ta samozřejmě vyžaduje nezbytné úpravy, které uhradí Češi. Evropská unie zaplatí za pronájem sídla v Holešovicích v prvních pěti letech symbolické jedno euro (zřejmě každý rok jedno), poté bude proplácet čtvrtinu tržního nájmu.

Až úplně vyroste, měl by Galileo vysílat pět druhů signálu: zdarma dostupný veřejný, kódovaný pro komerční využití, zabezpečený signál pro navigaci letadel nebo vlaků, signál pro pátrání na moři a v nehostinných oblastech a šifrovaný pro potřeby evropských států.

Podle zprávy vypracované v říjnu minulého roku pro německou vládu by i přes komerční využití mohl deficit dosáhnout až 750 milionů eur ročně.

 

Právě se děje

Další zprávy