Klip si utahuje z Putina, viděly ho už statisíce Rusů

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
19. 10. 2011 19:25
Život v Rusku je v úspěšném videoklipu přirovnáván k pobytu v blázinci
Vladimir Putin jako střelec na střelnici.
Vladimir Putin jako střelec na střelnici. | Foto: Reuters

Moskva - "Skandální píseň" Náš blázinec hlasuje pro Putina, která si utahuje z chystaného návratu ruského premiéra do Kremlu, se stal hitem ruského internetu.

Autorem satirického songu není nikdo jiný než tvůrce velkého hitu ruských diskoték a rádií z roku 2002, ve kterém se dívky a ženy dožadovaly muže "takového jako Putin, plného sil, takového jako Putin, aby nepil".

"Myslím, že je to vývoj celé země. Všem se to ze začátku moc líbilo, ale pak se to v nějaké chvíli zvrtlo a líbit přestalo," vysvětluje textař a písničkář Alexandr Jelin podle serveru NEWSru.com.

"Zpočátku to bylo takové dámské nadšení, ale teď jsou to naprosto chlapské rozpaky, nepochopení a rozčarování," dodal.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Před devíti lety tehdejší prezident Vladimir Putin slavil své padesátiny na vrcholu "putinománie". Ale teď většina Rusů přijala zprávu, že se nynější premiér opět, už potřetí, stane prezidentem, bez velkého nadšení.

Pokud se stejně jako v letech 2000 až 2008 nechá zvolit na dvě období, mohl by v Kremlu setrvat až do roku 2024, protože změna ústavy mezitím prodloužila prezidentský mandát ze čtyř na šest let.

Namísto odpovědí injekce do zadku

Písnička se zrodila ze soutěže o "nejlepší agitku" proti Putinově straně Jednotné Rusko, kterou vyhlásil známý blogger Alexandr Navalnyj.

Na internetu se během týdne podívalo více než 200 tisíc lidí na klip, ve kterém se "blázen" ptá na "rozpočtovou díru", na zisky koncernů Gazprom a Lukoil a na "tunelování", ale v odpovědi se mu od ošetřovatelů dostane jen injekcí do zadku.

Opozice je nadšena. "Skupina Rabfak velice lidově a charismaticky rozmázla 'naše všechno' tak, že politika nemá šanci vypadat vážně," napsal bývalý vicepremiér Boris Němcov v blogu. Jiní dokonce navrhují z písničky udělat "předvolební hymnu" či ji vyslat do soutěže Eurovize.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Kapela má teď diář plný koncertů až do poloviny ledna, v listopadu by měla hrát v Moskvě na opozičních demonstracích. "Děláme to proto, aby si nás poslechlo co nejvíce lidí, abychom lidem trochu rozhýbali mozky," prohlásil Jelin.

Hudební kritici i někteří politologové vidí v hitu i první známky toho, že se Rusové začínají od Putina odvracet. Průzkumy to ale dosud nezaznamenaly a Putin, přestože jeho obliba časem poklesla, stále zůstává nejpopulárnějším ruským politikem.

"Hudební ventil" nespokojenosti s politickými poměry nicméně není v Rusku novinkou; před pár lety si miliony posluchačů získala ruská verze písničky Ivana Mládka o Jožinu z bažin, která parodovala premiérovy zákroky při záchraně upadající továrny v zapadlém městečku či při kontrole cen v samoobsluhách.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy