Radičová do voleb nevydrží, Gašparovič chce novou vládu

Zahraničí Zahraničí
14. 10. 2011 15:13
Pokud se politici nedohodnou, nevyloučil prezident úřednický kabinet
Zda se staronovou premiérkou stane Iveta Radičová, záleží jen na politicích.
Zda se staronovou premiérkou stane Iveta Radičová, záleží jen na politicích. | Foto: Reuters

* Není jasné, kdy prezident vládu Radičové odvolá * Liberální SaS vládu pravého středu nepodpoří * Kabinet by se musel spolehnout na podporu opozičního Smeru

Bratislava - Slovenský prezident Ivan Gašparovič mění původní plány politiků. Oznámil totiž, že odvolá kabinet premiérky Ivety Radičové. A poté jmenuje novou vládu.

"Ústava mi nedává jiné možnosti, než současnou vládu odvolat. Do voleb ji zřejmě nepovede Iveta Radičová," řekl prezident novinářům po jednání s končící premiérkou. "Rozhodl jsem se, že v pondělí dopoledne svolám předsedy všech parlamentních stran, abychom se dohodli na dalším postupu."

Původně se přitom počítalo s tím, že sice přijme demisi, ale vzápětí Radičovou pověří, aby zemi vedla až do březnových předčasných voleb.

Hlava státu nyní upozornila, že jeho další postup závisí na lídrech partají. Pokud se nedohodnou, může dokonce vzniknout úřednický kabinet.

Radičové zlomil vaz euroval

Zemi čekají předčasné volby poté, co současná vláda v úterý nedostala důvěru parlamentu. Radičová totiž spojila jeho osud s hlasováním o navýšení záchranného fondu eurozóny (EFSF).

Proti němu byl především koaliční partner Svoboda a Solidarita (SaS). Proti hlasovala i největší opoziční strana Smer-SD, která jednání sněmovny využila právě ke svržení pravicové vlády.

Předseda Smeru Róbert Fico ihned po vyslovení nedůvěry oznámil, že při opakovaném hlasování zvednou pro fond ruku i jeho poslanci. A ve čtvrtek tak učinili.

Na nekompromisní postoj doplatil i revoltující šéf liberální SaS Richard Sulík, jehož poslanci vzápětí odvolali z křesla předsedy parlamentu. Svůj vyhazov komentoval slovy, že je to daň za jeho principiální postoj.

Bez SaS, ale jedině s podporou Smer-SD

Novou vládu by se mohla pokusit vytvořit trojice vládních stran SDKU-DS, KDH a Most-Híd bez dosavadního koaličního partnera SaS. Partaje by se ale musely opřít o podporu Ficových sociálních demokratů.

Sulík totiž avizoval, že menšinovou vládu stran pravého středu podpořit nehodlá. "Podporu SaS vláda tří pravicových stran mít nebude," řekl v rozhovoru pro páteční Hospodářské noviny.

 

Právě se děje

Další zprávy