Slovensko: Předčasné volby budou. A euroval schválíme

Zahraničí Reuters ČTK Zahraničí, Reuters, ČTK
12. 10. 2011 16:15
Opozice záchranu pro Řecko podpoří, vymohla si na Radičové březnové volby
Předák opozice Robert Fico při úterním hlasování v parlamentu.
Předák opozice Robert Fico při úterním hlasování v parlamentu. | Foto: Reuters

Bratislava - Slovensko čekají předčasné volby. Oznámil to šéf opozičního Smeru-SD Robert Fico.

Volit půjdou Slováci 10. března.

"Zítra, nejpozději v pátek budou vyvozeny politické důsledky z toho, že vládní koalice neumí vládnout," řekl Fico s tím, že příslušný vládní návrh na uspořádání voleb dostanou zřejmě ve čtvrtek na stůl slovenští poslanci.

Nejsilnější opoziční strana výměnou za to slíbila, že v příštím hlasování v parlamentu podpoří změny v záchranném fondu eurozóny (EFSF), takzvaném eurovalu.

"Euroval by měli političtí hráči v parlamentu ratifikovat okamžitě po schválení ústavního zákona o předčasných volbách," uvedlo Aktuálne.sk.

Do voleb bude premiérkou Iveta Radičová, ve vládě už bez ministrů liberální Svobody a Solidarity (SaS), píše zpravodajský server Sme.sk. Ti v úterý pozdě večer hlasovali proti změnám záchranného fondu, a tím pádem i proti stávající vládě.

Ministry z SaS odvolá z funkce prezident Ivan Gašparovič, a to ihned poté, co se předčasně vrátí ze státní návštěvy Indonésie.

O eurovalu by se mělo rozhodnout nejpozději v pátek.

Fico je pro, svého už dosáhl

Předseda Smeru Robert Fico v minulosti několikrát řekl, že v druhém hlasování parlamentu fond podpoří.

To zopakoval i po úterním neúspěšném hlasování. "Slovensko se k eurovalu musí přihlásit," řekl Fico novinářům a dodal, že čeká na pozvánku z vládního tábora.

Slovensko je poslední ze sedmnácti států eurozóny, který klíčový dokument na úpravu EFSF neschválil. Bez souhlasu Bratislavy nemohou změny v dané podobě vstoupit v platnost.

Němci věří, Rakušané vyhrožují

Půjde to prý i bez slovenské trošky do mlýna (7,7 miliardy eur).
Půjde to prý i bez slovenské trošky do mlýna (7,7 miliardy eur). | Foto: Reuters

Finanční trhy v reakci na špatnou zprávu z Bratislavy zachvátila nejistota a německá kancléřka Angela Merkelová už se nechala slyšet, že je přesvědčena, že Slováci návrh schválí do summitu eurozóny, který se koná 23. října.

Rakouský ministr zahraničí Michael Spindelegger v té souvislosti prohlásil, že záchranný fond může v případě nutnosti fungovat i bez Slovenska.

K rychlému schválení rozšíření pravomocí eurovalu už Bratislavu vyzvaly i špičky Evropské unie. Předseda Evropské komise José Barroso a unijní prezident Herman Van Rompuy vyjádřili naději, že si slovenské úřady a parlament uvědomují vážnost situace a dokážou se povznést nad vnitropolitické spory.

"Je to v zájmu všech zemí eurozóny, včetně Slováků," zdůraznili. "Vyzýváme všechny strany ve slovenském parlamentu, aby se povznesly nad krátkodobé politické zájmy," stojí ve společném prohlášení nejvyšších unijních představitelů.

Na slovenské NE eurovalu už reagovala také nejsilnější lidovecká frakce Evropského parlamentu, do jejíchž řad spadá i strana premiérky Ivety Radičové. V prohlášení uvedla, že je vývojem ve slovenském parlamentu znepokojena.

"Litujeme neodpovědného chování slovenských socialistů a liberálů při hlasování," uvedl šéf frakce Joseph Daul."Solidarita je dvousměrný proces. Všichni jsme na stejné lodi a je v zájmu všech Evropanů, aby skončila nejistota a začalo se pracovat na stabilitě a růstu," dodal Daul.

Slovensku jde o 7,7 miliardy eur

Dohoda lídrů eurozóny z letošního léta vedle rozšíření pravomocí fondu počítá také s navýšením finančních záruk. Pro Slovensko by to znamenalo novou garanci na 7,7 miliardy eur (přes 170 miliard korun) oproti dosud předpokládaným 4,4 miliardy eur.

Německá kancléřka spolu s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym v neděli oznámila, že kompletní plán na stabilizaci eurozóny bude znám do konce měsíce. Představen má být začátkem listopadu na summitu zemí G20.

 

Právě se děje

Další zprávy