Nová dánská vláda ruší hraniční kontroly

Radim Klekner Radim Klekner
4. 10. 2011 13:42
Premiérka Thorningová-Schmidtová ohlásila program na podporu růstu za 1,3 miliardy eur
Premiérka Thorningová-Schmidtová se rozhodla zrušit kontroly na hranicích s Německem a Švédskem. Většinu ostatních protiimigračních restrikcí ale ponechala.
Premiérka Thorningová-Schmidtová se rozhodla zrušit kontroly na hranicích s Německem a Švédskem. Většinu ostatních protiimigračních restrikcí ale ponechala. | Foto: Reuters

Kodaň - Hraniční kontroly, zavedené letos v červenci pravicovou vládou Dánska, narazily na ostrou kritiku Evropské unie, která v nich viděla zásadní porušení principu volného pohybu osob a zboží.

Málokoho proto překvapí, že to první, co po svém vítězství v zářijových parlamentních volbách učinil nový kabinet sociálně-demokratické premiérky Helle Thorningové-Schmidtové, je právě zrušení celních kontrol na hranici s Německem a Švédskem.

Se Spolkovou republikou hraničí Dánsko na více než stokilometrovém pásu území, se Švédskem jej spojuje Öresundský most zprovozněný 1. července 2000.

Předchozí vláda premiéra Larse Lökkeho Rasmussena odůvodnila znovuzavedení kontrol bojem s ilegálním přistěhovalectvím a přeshraniční kriminalitou. Především ale musela ustoupit tlaku protievropské a protiimigrační Dánské lidové strany, která jí zajišťovala parlamentní většinu.

Krok správným směrem

Thorningová-Schmidtová sice ještě před volbami přislíbila, že většinu restrikcí, jež měly přibrzdit příliv běženců směřujících do Dánska, ponechá, pro hraniční kontroly to však neplatí.

"Krok správným směrem" přivítal Berlín i Brusel, který chce větší část kompetencí týkající se kontroly hranic mezi jednotlivými státy přesunout na Evropskou komisi.

"Toto je rozhodnutí ve prospěch svobody občanek a občanů Evropské unie," citoval spolkového ministra zahraničí Guida Westerwelleho deník Spiegel on-line.

Iniciativou komise není ale Německo nijak nadšeno. Spatřuje v něm, tak jako kupříkladu Česko, přílišný zásah do pravomocí členských zemí EU.

Otázka opětovného zavedení hraničních kontrol se dostala na pořad dne v souvislosti s desetitisíci běženci, kteří v souvislosti s letošními všelidovými povstáními v arabských zemích zamířili k evropským břehům.

Sedm žen ve vládě

Dánská premiérka, které straničtí rivalové pro její zálibu v módním oblečení říkají Helle-Gucci, v narážce na jméno známého italského návrháře, se problém imigrace snažila upozadit již během předvolební kampaně.

Foto: Aktuálně.cz

Byla si totiž dobře vědoma toho, že Dány mnohem více tíží současná finanční a hospodářská krize. Současně se zrušením hraničních kontrol proto okamžitě vyhlásila "konjunkturální" program, jehož výše odpovídá částce 1,3 miliardy eur.

Kromě zavedení daně na "nezdravé" potraviny, jako jsou tuky, a dalšího zdanění tabákových výrobků však její plán pro boj s krizí zatím postrádá konkrétnější obrysy.

Nový vládní kabinet zato obsahuje o pět ministerstev více než ten předchozí, zrušen je naopak rezort pro otázky migrace. A aby dánské pravicové populisty dopálila ještě více, jmenovala Thorningová-Schmidtová do vlády celkem sedm žen a mininsterstvo pro rovné příležitosti a církevní otázky svěřila potomkovi indických přistěhovalců Manu Sareenovi.

Dánsku povládnou sociální demokraté společně se socialisty a levicovými liberály. Parlamentní většinu menšinovému kabinetu zajistí unie postkomunistů a Zelených a zástupci dvou autonomních regionů, Grónska a Faerských ostrovů.

Ty sní o tom, že jednoho dne vyhlásí na Dánsku nezávislost, a v parlamentu budou jejich poslanci pro svá území proto prosazovat ještě více autonomie.

 

Právě se děje

Další zprávy