EU chce zakázat lov tresek v Irském moři

Radim Klekner Radim Klekner
28. 9. 2011 20:50
Evropská komise navrhuje snížení kvót celkem u 53 druhů ryb
Každoroční boj o rybolovné kvóty již začal, rozhodne se v prosinci
Každoroční boj o rybolovné kvóty již začal, rozhodne se v prosinci | Foto: Reuters

Brusel - V červnu předložila Evropská unie plán, jak od základu změnit pravidla lovu ryb v moři. V prosinci by se EU měla - tak jako každý rok - shodnout na rybolovných kvótách pro příští rok.

Ve středu odhalila proto Evropská komise první podrobnosti týkající se povoleného množství ulovených ryb.

Vyplývá z nich mimo jiné to, že EK bude požadovat kompletní zákaz lovu tresky obecné v moři mezi britskými a irskými břehy. Tamní stavy tresek jsou totiž vážně ohroženy. Alespoň podle komise.

Zatímco kvóty pro celkem devět druhů ryb, včetně menší z obou nejvíce lovených tresek, totiž tresky skvrnité, a dále též štikozubce, sledě či mořského jazyka, mají být navýšeny, pro dalších třiapadesát druhů platí naopak snížení objemu úlovku.

A sice v průměru o jedenáct procent. Jen tak je podle názoru expertů, o jejichž analýzu se komise opřela, možné dát rybím hejnům příležitost k regeneraci a zajistit budoucnost rybolovu u evropských břehů.

Záměr komise naráží z pochopitelných důvodů na rozhodný odpor rybářské lobby, pro kterou znamená snížení kvót menší výdělky a ztrátu pracovních míst.

"To, že se početní stavy tresek obnovily, by mělo být důvodem k oslavám," citoval deník The Independent skotského ministra rybolovu Richarda Lochheada. "To, co ale bylo dnes navrženo, znamená trest pro rybáře, kteří tak tvrdě pracovali na jejich regeneraci."

Ryby už neskončí zpět v moři polomrtvé

Společná rybolovná politika EU, jejíž počátky spadají do 70. let, naráží u zemí, jejichž obyvatelstvo se lovem ryb tradičně živí, na houževnatý odpor a vede ke každoročním tahanicím o kvóty.

Plán na změnu Společné rybolovné politiky EU představila v červnu eurokomisařka Damanakiová
Plán na změnu Společné rybolovné politiky EU představila v červnu eurokomisařka Damanakiová | Foto: Reuters

EU se ji proto rozhodla od základu změnit. Součástí plánu představeného komisí v červnu je zákaz vyhazovat přebytečný úlovek zpět do moře.

Rybáři mají napříště naopak vše, co ulovili, dopravit na břeh. Pokud u některého druhu ryb překročí stanovenou kvótu, mohou část úlovku prodat větším korporacím, u nichž jsou stanovené kvóty vyšší. Podměrečné ryby budou naopak na místě "ekologicky" zpracovány.

Házet část úlovku zpět do moře nemělo valného smyslu, protože naprostá většina ryb tak jako tak uhynula. Evropská komise chce naopak zajistit, aby se díky šetrnějším metodám lovu, podměrečné ryby na palubu rybářských kutrů vůbec nedostávaly.

 

Právě se děje

Další zprávy