Učte Darwina, dokud je ještě čas, žádají britští vědci

Zahraničí Zahraničí, Václav Viták
20. 9. 2011 7:00
Odpůrci teorie vývoje druhů dělají všechno možné, aby ji zpochybnili

Londýn - Jako vědeckou teorii se křesťanští fundamentalisté snaží na britských státních školách prezentovat takzvaný kreacionismus a inteligentní plán. A dosáhnout toho, aby byl přednášen stejně jako Darwinova teorie o vývoji druhů.

Jejich tichá, ale intenzivní kampaň přiměla třicet prominentních vědců - včetně takových osobností, jako jsou sir David Attenborough a biolog Richard Dawkins, k sepsání petice, v níž vyzývají vládu, aby proti nim zakročila.

Vědci tvrdí, že organizace jako Truth in Science (Pravda ve vědě) povzbuzují učitele, aby zařadili kreacionismus a inteligentní plán - což je vlastně jen jiný název pro stvoření člověka Bohem - do výuky vědy.

Stěžují si, že je "nepřijatelné", aby se na státních školách takové názory učily a aby se tak podkopávala evoluční teorie Charlese Darwina.

Truth in Science se ale brání, že si pouze "přeje zdůraznit vědeckou nepodloženost neodarwinismu a povzbuzovat ke kritičtějšímu přístupu k výuce evoluce na školách a univerzitách".

Dinosauři byli na arše Noemově

Kreacionisté tvrdí, že náš svět byl stvořen před pouhými 10 000 lety, a věří, že dinosauři a lidé žili před potopou na Zemi společně. Potopu datují do roku 1600 po stvoření světa.

Prohlašují dále, že dinosauři byli spolu s ostatními zvířaty na Noemově arše, ale později vymřeli kvůli změnám klimatu, které nastaly po potopě. Ta podle nich vysvětluje, proč vznikly sedimentované horniny a proč jsou v nich fosilie.

Zmínění dinosauři vyhynuli, protože se nedokázali adaptovat na snížení objemu kyslíku ve vzduchu, které následovalo po této biblické katastrofě.

Kreacionisté nevylučují v zásadě evoluci, ale jen v rámci druhu, a tvrdí, že je řízena nějakou nadzemskou bytostí, jejíž počínání je vedeno předem připraveným inteligentním plánem.

Podle nich "nelze na základě extrapolace změn v rámci jednoho druhu prohlašovat, že se nějaké stvoření jako opice může změnit v člověka".

Namítají, že stoupenci evoluce nemají stále pro svou teorii žádný faktický důkaz. "Většina vědců věří v evoluci, protože věří, že většina vědců věří v evoluci," prohlásil pohrdavě evangelický kazatel Brian Edwards.

Kreacionisté obviňují Darwina, že je "kmotrem Hitlera a Stalina", neboť podle jejich názoru svými teoriemi umožnil vznik eugeniky, nacismu i materialistického komunismu.

Darwinisté bijí na poplach

Britské ministerstvo školství podle listu The Guardian říká, že všechny státní školy musejí mít vyvážené osnovy a že kreacionismus by neměl být přednášen jako vědecký fakt.

Nedisponuje však přesnými údaji o tom, na kolika školách a v jakém rozsahu se tento názor učí. Britská humanistická společnost (BHA), jež má ke kreacionismu zásadní výhrady, tvrdí: "Chceme, aby právě toto bylo monitorováno."

Darwinovo centrum v Londýně (ilustrační foto).
Darwinovo centrum v Londýně (ilustrační foto). | Foto: Reuters

Podle BHA řada škol stále učí kreacionistické myšlenky místo prokázaných vědeckých faktů. Dvacet procent britských studentů uvedlo, že na základní škole jim byl přednášen kreacionismus a inteligentní plán jako vědecká pravda.

Materiály od kreacionistických společností jako Truth of Science se na britských státních školách stále používají.

Darwinisté mají důvod k obavám, protože podle průzkumu z roku 2009 se více než 50 procent dospělých Britů domnívá, že kreacionismus by měl být na školách vyučován spolu s evolucí jako vědecká teorie.

Biolog Dawkins, který je skalním odpůrcem kreacionismu, proto požaduje, aby se v Británii Darwinově evoluci druhů děti učily již od první třídy.

"Musíme přestat nazývat evoluci teorií... Je tak solidně demonstrovaná jako kterýkoli jiný vědecký fakt," argumentuje.

Výuka evoluce není v Británii na základní škole povinná. Labouristická vláda v roce 2009 přijala návrh zařadit tento předmět do osnov, ale prohrála o rok později volby.

Nová vládní koalice, složená z konzervativců a liberálních demokratů, pověřila ministerstvo školství, aby celou záležitost znovu posoudilo.

 

Právě se děje

Další zprávy