Rozhovor: Češi považují fair-play za bláznovství

Radim Klekner Radim Klekner
22. 9. 2011 10:58
Rozhovor o Češích a české politické kultuře s Britem Jamesem de Candolem
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kdyby se ho britský podnikatel zeptal, na co si dát v Česku pozor, Brit James de Candole by mu poradil, aby se držel co nejdál od veřejných zakázek.

Hlavním důvodem, proč se v České republice tolik daří korupci, je přitom podle šéfa poradenské firmy Candole Partners, který u nás žije už 19 let, fakt, že se tu korupce všeobecně toleruje. A lidé jí nechtějí říkat "ne".

Aktuálně.cz přináší první ze série rozhovorů ze seriálu Cizinci v Česku. Odpovídat na otázky bude postupně Brit, Francouz, Američan, Irka a Němec. Všichni v Česku delší dobu žijí, a tak si stačili udělat názor na Čechy i zdejší politickou kulturu.

James de Candole.
James de Candole. | Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Žijete v Česku 19 let, což je dost na to, abyste dobře poznal tuhle zemi a její obyvatele. Když srovnáváte Čechy a Brity, co vám padne do oka?

V Británii nežiji od roku 1990, takže to nevím jistě.

A.cz: Přesto - zkuste najít, co je typické pro Čechy a co pro Brity, jaký charakterový rys...

Britové jsou úžasní pokrytci. Ze všeho nejdůležitější je u nich to, jak člověk vypadá na veřejnosti. Češi jsou autentičtější. Nezdá se, že by potřebovali předstírat, že jsou čestní.

A.cz: Češi o sobě velmi rádi tvrdí, že jsou národ Švejků. Snažit se ale někoho ustavičně přelstít není přesně to, o co v Haškově knize usiluje Švejk. Od snahy přelstít je to jen kousek k otevřenému podvádění.

Přelstít se snažíme ustavičně. Sami sebe.

A.cz: Bývalý prezident Havel často hovořil o "blbé náladě", zklamání způsobeném obtížemi každodenního života a směrem, jakým se země vydala. Zaznamenal jste ji někdy?

Většinu svého času trávím v Praze a na venkově u hranic s Bavorskem. Nikde tam nevidím těžkosti, o kterých mluvíte. Ale všiml jsem si, jak neurvalí jsou na veřejnosti řidiči a politici.

Nejhorší je politik za volantem. Pamatuji se, jak mi jeden politik sprostě vynadal, když jsem zaparkoval své auto ve Sněmovní ulici. Tento konkrétní politik shodou okolností žil a pracoval v Británii, získal tam i své vzdělání, obléká se jako bankéř z londýnského City a je členem představenstva Pražského dopravního podniku.

Svobodní občané ve svobodné zemi, jako je Británie, vyjdou do ulic, když nejsou vyslyšeny jejich požadavky. V Česku ne.
Svobodní občané ve svobodné zemi, jako je Británie, vyjdou do ulic, když nejsou vyslyšeny jejich požadavky. V Česku ne. | Foto: Reuters

Těžko říct, jestli to byl čas strávený v londýnském City, nebo na pražské radnici, co z něj udělalo tak nepříjemnou osobu. Zřejmě obojí.

Národ stěžovatelů

A.cz: Vaše společnost se specializuje na poradenství pro střední a východní Evropu. Můžete srovnat chování lidí a všeobecnou náladu v České republice a jiných postkomunistických státech?

Často navštěvuji Rumunsko a Bulharsko. Můj dojem je, že lidé si tam stěžují mnohem méně než tady a že kradou přibližně stejně.

A.cz: Dvaadvacet let je dost na překonání dědictví komunismu. Dokázali to Češi? Často slýcháme o bolševikovi zalezlém hluboko pod kůží českého národa, tedy všech těch špatných návycích z komunistické éry...

Mé zkušenosti s působením v České republice mě vedou k závěru, že Češi pokládají fair play za bláznovství. Zdá se mi, že záměrné poškozování a snižování hodnoty veřejného majetku (vlastně jakéhokoli majetku, který zrovna není váš vlastní) je nejen tolerováno, ale v soukromí přímo obdivováno.

Čeká nás děsivá budoucnost, když si uvědomíme, že lidé narození třeba v roce 1980 pokládají projevy etického jednání jednotlivců za směšné.

Politická praxe v Česku: čím více velkých slov, tím méně činů.
Politická praxe v Česku: čím více velkých slov, tím méně činů. | Foto: Aktuálně.cz

A.cz: A jak je to s politiky? Všeobecně platí, že národ má takové politiky, jaké si zaslouží. Diskuse v britské Dolní sněmovně jsou často bouřlivé, je ale možné, aby britský politik ukázal v parlamentu na své protivníky vztyčený prostředník?

Ve svobodné společnosti, jakou je třeba ta česká, kde si sami vybíráme toho, kdo nám povládne, skutečně máme takovou vládu, jakou si zasloužíme. V této zemi se vládne tak, jak se vládne, především proto, že tu jsou lidé tak snadno ovladatelní. Dobrou vládu získáme teprve tehdy, až začne být mnohem obtížnější nám vládnout.

Politická aktivita svobodných občanů se neomezuje jenom na soukromé nadávání na poměry. Svobodní občané se rovněž nespokojí s konstatováním, že korupce u nich doma není o nic horší než korupce v zahraničí. Svobodní občané se nebojí ukázat na viníky a veřejně protestovat.

A pokud jejich protestům není dopřáno sluchu, vyjdou do ulic. Jak nepochopitelně musí obyvatelům této země připadat to, když se před pár lety sešlo 250 tisíc Britů v Hyde Parku na protest proti pokusu Blairovy vlády zakázat hon na lišku. A fungovalo to.

Korupce je jako drogová problematika

A.cz: A co případ, kdy se místopředseda nějaké politické strany snaží zajistit půlmiliardový úplatek? Co by mu v Británii řekli jeho spolustraníci?

Veřejně by se ho zřekli a vystrnadili ho z veřejného života.

O korupci hovoří všichni, nikdo ji ale neřeší.
O korupci hovoří všichni, nikdo ji ale neřeší. | Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Korupce je zjevně hlavním problém postkomunistických zemí. Nestojí za ní ale fakt, že řada funkcí v soukromé a státní sféře je v rukou osob, které byly pilíři komunistického režimu, jako jsou kupříkladu bývalí funkcionáři SSM?

Znám militantní antikomunisty, kteří jsou prohnilí až do morku kostí. Hlavní příčinou korupce je všeobecná tolerance korupce, neochota říct ne a snášet následky - většinou v podobě méně peněz.

A.cz: Zahraniční podnikatelé často kritizují nedostatek transparentnosti a chabý právní rámec podnikatelských aktivit v ČR. Časopis Týden loni pátral po osudu bývalých důstojníků StB a zjistil, že celá řada z nich jsou dnes úspěšní byznysmeni...

Zkuste se zamyslet nad otázkou korupce, jako kdyby se jednalo o problematiku drog. Jak jejich konzumenti (většinou to jsou politici), tak jejich dealeři (většinou právníci) jsou snadno nahraditelní. Ale dodavatelů je málo a mají velkou moc.

Mohou mezi nimi být zahraniční korporace využívající místní podnikatele, aby za ně dělali špinavou práci, nebo to mohou být přímo místní podnikatelé, kteří jednají ve svém vlastním zájmu a kteří zbohatli z veřejných zakázek.

Nejefektivnější, ale zároveň nejobtížnější způsob, jak se vypořádat s drogovým průmyslem, je odstřihnout dodavatele. Stejné je to s korupcí. Primárně by se měli pozavírat dodavatelé.

A.cz: Jakou radu byste dal britskému občanovi, který by chtěl začít podnikat v České republice?

Drž se daleko od veřejných zakázek.

 

Právě se děje

Další zprávy