Evropský soud: Výpověď za kresbu souložícího šéfa platí

Tomáš Fránek
16. 9. 2011 12:48
Evropský soud rozhodl, že za karikaturu vedoucího mohou lidé přijít o práci
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Brno/Štrasburk - Zaměstnanci, kteří se rozhodnou zesměšnit či potrestat svého šéfa hanlivou karikaturou, musí v Evropě počítat s vyhazovem z práce, nevztahuje se ně ochrana svobody projevu.

V precedenčním sporu o tom rozhodl velký senát Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Ten posuzoval případ odborářů ze Španělska, kteří přišli o práci poté, co ve svém časopise pro zaměstnance na titulní straně zveřejnili karikaturu personálního šéfa firmy souložícího se dvěma zaměstnanci.

Máme právo říct, co chceme

Podle odborářů šlo o karikaturu chování šéfa, který vyžadoval poslušnost zaměstnanců. Časopis byl distribuován mezi zaměstnance a byl také vyvěšený v areálu firmy v Barceloně. Společnost reagovala okamžitě a čtyři odboráře propustila.

Propuštění zaměstnanci společnost zažalovali s tím, že došlo k porušení jejich práva na svobodu projevu. U španělských soudů neuspěli. Nejvyšší španělský soud ale nakonec zrušil výpověď pro dva zaměstnance, kteří byli v době distribuce časopisu na nemocenské.

Zbylí dva propuštění se proto obrátili na Evropský soud pro lidská práva. "Každý má právo na svobodu projevu a toto právo zahrnuje svobodu zastávat názory a šířit dál informace a myšlenky," uvedli odboráři ve stížnosti.

Za skutečný důvod pro propuštění označili to, že se jich firma chtěla zbavit jako členů nepohodlných odborů.

Evropský soud pro lidská práva ale rozhodl, že právo na svobodu projevu porušeno nebylo a odboráři mohli přijít o práci.

U soukromých osob je podle soudců větší ochrana proti kritice než u politiků nebo státních úředníků. A karikatura byla zveřejněna v rámci sporů ve firmě. "Ale ani taková skutečnost nemůže ospravedlnit použití urážlivé karikatury. Nešlo o žádnou rychlou a neuváženou reakci, ale o časopis, který byl vystaven v prostorách firmy," rozhodli soudci.

Tvrdý, ale přiměřený trest

A propuštění z práce je sice velmi tvrdý trest, ale podle soudců se dá v takovém případě ospravedlnit. "Nešlo o nadměrnou sankci," rozhodl soud. Soudci při verdiktu nebyli jednotní, pět z patnácti si vyhradilo odlišné stanovisko - tedy s propuštěním nesouhlasilo.

Také v Česku už Ústavní soud rozhodl, že svoboda slova není bezbřehá, a nakreslit v komiksu politika nahého při sexuálních hrátkách s kolegy už překračuje míru povolené satiry a nadsázky.

Exministr a pražský radní Karel Březina tak s definitivní platností vyhrál svůj boj s časopisem Reflex, jehož autoři ho v komiksu Zelený Raoul nechali nahého souložit s kolegy ze sociální demokracie.

 

Právě se děje

Další zprávy