Jaderná havárie ve Francii: radiace zatím neunikla

Zahraničí Zahraničí
12. 9. 2011 16:21
K explozi došlo v peci, v níž se roztavuje lehce radioaktivní kovový odpad
Archivní snímek jaderného zařízení Marcoule.
Archivní snímek jaderného zařízení Marcoule. | Foto: Reuters, Jaderné zařízení Marcoule

Paříž - Při výbuchu v zařízení na zpracování jaderného odpadu Marcoule v jižní Francii zahynul jeden člověk a čtyři lidé utrpěli zranění.

Jeden z nich je zraněn vážně.

Havárii v zařízení Marcoule v departementu Gard zavinil požár na skládce radioaktivního materiálu.

Agentura AFP informovala o nebezpečí úniku radioaktivity do okolí, kompetentní úřady ale uklidňují, že žádné nebezpečí nehrozí.

"V daném okamžiku žádný únik radioaktivity do okolí zaznamenán nebyl," sdělil deníku Le Figaro mluvčí Komisariátu atomové energie (CEA), úřadu dozírajícího na bezpečnost jaderné energetiky ve Francii.

"Podle prvotních informací došlo k explozi v peci, v níž se roztavuje velmi lehce radioaktivní kovový odpad," doplnil pro server France 24 mluvčí úřadu. Příčina výbuchu není známa. 

V okolí zařízení byla okamžitě zřízena bezpečnostní zóna, do které je zakázán vstup.

"Je to poprvé za 15 let, co se nám něco takového stalo. Není třeba propadat panice. Dostáváme informace. Zatím jsme byli jen požádáni, abychom se uzavřeli v budově a nevycházeli," citovala stanice Europe 1 pracovníka objektu, který zde odpovídá za bezpečnost práce.

O informace k havárii již požádala Francii Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) se sídlem ve Vídni.

Exploze se odehrála v 11:45 SELČ. Podle deníku Le Monde byl jeden ze zaměstnanců skládky nalezen "v kompletně zuhelnatělém stavu". Další pracovník byl transportován do nemocnice v Montpellier.

Francie je zemí, která v Evropě ze všech nejvíce spoléhá na jadernou energii. Atomové elektrárny kryjí její spotřebu téměř z osmdesáti procent.

CEA má na starosti celkem 58 reaktorů a více než tisícovku skládek radioaktivního materiálu.

Francouzský ministr energetiky Eric Besson nedávno připustil, že by se jeho země mohla jádra do několika desítek let kompletně zříci.

 

Právě se děje

Další zprávy