První data z černých skříněk: letadlu selhaly motory

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
9. 9. 2011 12:38
Hlavní podezření padlo na nekvalitní palivo
Foto: Reuters

Moskva - První informace získané z černých skříněk letounu Jak-42, který ve středu havaroval v ruské Jaroslavli s týmem hokejistů místního klubu Lokomotiv, potvrzují vadný chod motorů těsně před okamžikem pádu.

S odvoláním na vyšetřovací tým to napsala agentura Interfax.

Ruští odborníci podle ní vysušili první úseky letových záznamů a zjistili, že údaje o palubních operacích se zachovaly.

Na místě havárie byly nalezeny obě černé skříňky, jedna byla uložena v ocasní části letadla, druhá na mělkém dně řeky Volhy.

"Předběžná analýza zaznamenaných parametrických informací dovoluje učinit závěr, že stabilizátor letounu se před startem nacházel ve stavu 8,7 stupně na 'vzlet' a vztlakové klapky byly ve startovací poloze 20 stupňů. Motory do okamžiku srážky pracovaly s poruchami," uvádí v prvním zveřejněném dobrozdání ruský Mezistátní letecký výbor, který záznam v černých skříňkách analyzuje.

Hlavním podezřelým je palivo

Bezprostřední příčina nesprávného chodu motorů zatím z dosud dešifrovaných dat není zřejmá. Ruská média spekulují, že havárii mohla způsobit porucha letadla nebo chyba pilota. Za nejpravděpodobnější důvod neštěstí ale ruský tisk označuje nekvalitní palivo.

Novináři, kteří bezprostředně po havárii pronikli až k vraku, tvrdí, že motory byly sice ohořelé, ale nevybuchly. Očití svědci hovoří o tom, že pádu stroje předcházely dvě exploze.

Pokud jsou motory na svých místech, pak k výbuchům muselo dojít jinde, mohly například explodovat palivové nádrže. To se také podle mínění některých odborníků mohlo stát hlavní příčinou smrti hokejistů, kteří prakticky shořeli zaživa.

"Je to zatím jen předpoklad, příčiny se budou postupně vyjasňovat. Ale lidský faktor jako důvod katastrofy je prakticky vyloučen," napsal ruský list Kommersant.

Letadla mají v Jaroslavli zákaz tankovat

Podezření na vadné palivo mají nepochybně i vyšetřovatelé, kteří na letišti spolu s dokumentací odebrali také vzorky kerosinu. Ruský tisk upozornil, že letecký provoz na letišti Tunošna byl sice už v plné míře obnoven, letadla ale mají v Jaroslavli zákaz tankovat.

Na palubě letadla zahynulo 43 lidí včetně 36 hokejistů. Mezi nimi byli i tři čeští mistři světa - Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček.

Nedostatečná délka vzletové dráhy prokazatelně důvodem havárie nebyla, protože na letišti startují a přistávají i mnohem těžší stroje. Jak-42 s hokejisty nebyl ani přetížený, letoun byl zaplněn asi jen z jedné třetiny. Kolize s anténou letištního majáku byla prý spíš následkem nedostatečného tahu motorů a nízké letové výšky, než přímou příčinou pádu.

Podle předběžných poznatků ruských úřadů stroj nedokázal nabrat potřebnou výšku a při vzletu zavadil o maják. Poté se rozpadl na tři části a zřítil se, částečně do řeky, která je přítokem Volhy.

 

Právě se děje

Další zprávy