Nedělili jsme hráče na naše a Čechy, pláče Jaroslavl

Jiří Just, spolupracovník Aktuálně.cz
8. 9. 2011 10:50
Obyvatelé Jaroslavle nosí květiny svým mrtvým hokejistům. Slouží se zádušní mše
"Děkujeme, kluci".
"Děkujeme, kluci". | Foto: Sergej Lyskov

Jaroslavl (od našeho zpravodaje) - Šestisettisícová ruská Jaroslavl je v šoku. Město, kterému hokejový tým třikrát daroval mistrovský titul, se nemůže vzpamatovat z tragické nehody, která připravila o život jeho oblíbené sportovce.

V troskách letadla, jež směřovalo do Minsku na první zápas nové sezóny Kontinentální hokejové ligy (KHL), našlo smrt 43 lidí, včetně českých hokejistů Karla Rachůnka, Josefa Vašíčka a Jana Marka.

Zřícení stroje přežili pouze palubní inženýr Alexandr Sizov a hokejový útočník Alexandr Galimov.

Galimov je ve velmi vážném stavu. Jak uvedl hlavní lékař jaroslavlské klinické nemocnice Alexandr Děgtjarev, hokejista má popáleniny na 90 procentech těla a zraněné ledviny a plíce. Stav palubního inženýra je lepší. Utrpěl popáleniny na 15 procentech a těžké zranění hlavy.

Fanoušky jaroslavlského Lokomotivu zpráva o smrti prakticky celého mužstva velmi zasáhla. Jak informoval jaroslavlský zpravodajský server YarLand.ru, u hokejové haly Arena 2000 se shromáždily tisíce fanoušků a obyvatel města, aby uctily památku svého týmu.

Podle bloggera s přezdívkou kryllove byly kolem haly včera večer desítky tisíc osob. Obyvatelé Jaroslavle pokládali květiny k improvizované "Zdi nářku" a zapalovali svíčky. Pak prošli smutečním průvodem do centra města, kde se po příjezdu policie začali postupně rozcházet.

V ulicích ruské Jaroslavle truchlily za zemřelé hokejisty tisíce fanoušků.
V ulicích ruské Jaroslavle truchlily za zemřelé hokejisty tisíce fanoušků. | Foto: Reuters

"Ulice Jaroslavle jsou prázdné. Zástupy lidí jdou k Areně 2000. To je teď prakticky svaté místo. Místo, kde hrál Lokomotiv. Tisíce lidí, miliony květin. Z automobilu ční vlajky. Troubí bez přestávky nebo hrají melodii Jen Loko, jen vítězství," napsal jaroslavlský blogger denich2.

Květiny k aréně lidé přinášeli i dnes ráno.

"U haly bylo hned ve středu hrozně moc lidí. Frontu na květiny jsem čekala více než hodinu. A abych je mohla položit, stála jsem tam asi dvě hodiny," popsala Aktuálně.cz Julie, která v Jaroslavli žije.

"O havárii mi řekl táta. Byl na dače a viděl, jak letadlo padalo. Když jsem se o tom dozvěděla, byla jsem v šoku. Je to velmi smutné. Stále ještě pláču," podělila se o pocity fanynka, která podle svých slov nevynechala ani jeden zápas oblíbeného týmu.

"O pádu jsem se dozvěděl od kamaráda. Nejdřív jsem tomu nechtěl věřit, myslel jsem si, že to je novinářská kachna. Pak jsem začal hledat informace na internetu a ukázalo se, že to je pravda. Bolestná pravda," říká i devatenáctiletý fanoušek Lokomotivu Alexandr.

Na hokej se dívat nebudeme

Když si o události přečetl, chtělo se Alexandrovi plakat. Přesto si myslí, že tragédie neznamená konec hokeje v Jaroslavli. Spíše konec jedné éry.

"Je mi to velmi líto. Vždyť tým jaroslavlského Lokomotivu byl jedním z nejsilnějších v naší zemi," dodává.

Čeští hráči byli v jaroslavlském hokejovém týmu populární a domácí fanoušci si jich vážili. "Je to hrozná tragédie. Byl to náš tým. Nedělili jsme ho na naše hráče a Čechy," tvrdí jaroslavlský fanoušek Igor.

Na tragickou nehodu reagovaly tisíce uživatelů ruské sociální sítě Vkontaktě. Za pár hodin se stránka fanklubu Lokomotivu rozrostla o několik tisíc nových členů. Stovky dalších z celého Ruska vyjadřovaly svou soustrast.

"Teď se budu na hokej dívat méně. Díval jsem se na něj jen kvůli Lokomotivu. Teď už nejsou mezi námi. Lokomotiv, to byl náš milovaný tým," reagoval na tragickou nehodu v sociální síti hokejový příznivec Jegor.

"Sice jsem fanoušek Ak Barsu (mužstvo z Kazaně, které v roce 2009 porazil Lokomotiv ve finále KHL - pozn. redakce), ale týmu je mi velmi líto. Upřímnou soustrast," napsal na jaroslavskou Zeď nářku Ruslan.

V jaroslavském Uspenském chrámu se koná zádušní mše za oběti katastrofické nehody. Pátek, sobota a neděle budou v Jaroslavské oblasti dny smutku.

Vážení čtenáři, své názory a vzkazy k tématu můžete psát do této diskuse.

 

Právě se děje

Další zprávy