Zahalujte se dál, já platím, vyzývá muslimky podnikatel

Petr Jemelka Petr Jemelka
30. 8. 2011 5:00
Francouzský obchodník s nemovitostmi je připraven poslat peníze kamkoliv bude třeba
Rachíd Nekkáz a dvě "zachráněné" muslimky z Belgie.
Rachíd Nekkáz a dvě "zachráněné" muslimky z Belgie. | Foto: Reuters

Paříž - Francouzský podnikatel Rachíd Nekkáz vyhlásil válku úřednímu zákazu zakrývání obličeje na veřejnosti.

Ortodoxní muslimské ženy vyzval, aby tradiční burky a nikáby nosily dál a slíbil jim, že za ně všechny uložené pokuty zaplatí.

Pro tyto účely již osmatřicetiletý obchodník s nemovitostmi založil zvláštní fond. Pro začátek do něj vložil milion eur.

"Vyzývám ženy k občanské neposlušnosti. Vyzývám je, aby si znovu nasadily své šátky. Já za ně pokuty zaplatím a ten zákon tím neutralizuji. Bude to velké ponížení politiků," prohlásil.

Zahalování samotné podnikateli vadí 

Zaplatit pokutu je prý ochoten ve kterékoliv zemi na světě. A začal hned. Minulý týden odjel do Belgie, aby tam zaplatil sto euro za první dvě muslimky, které byly po přijetí nového kontroverzního zákona přistiženy.

Složit peníze přijel přímo do budovy soudu a přítomným novinářům posléze vysvětlil, že mu zákaz zakrývání obličeje vadí, protože postihuje oběti, nikoliv agresory.

"Naprosto souhlasím se zákonem, jež bude postihovat muslimské muže, kteří své manželky k zahalování nutí, nebo je nepouštějí ven, ale zároveň prosazuji takovou legislativu, která muslimským ženám umožní volný pohyb, protože tato svoboda je, jako všechny ostatní svobody, základem demokracie," vysvětlil svůj postoj Nekkáz.

Rovnou z Belgie se pak vydal zaplatit další pokutu, tentokrát 75 euro, do města Roubaix v severovýchodní Francii.

Vynaložené peníze, čas a úsilí už podle něj přinesly své ovoce. Policisté se ženami spíše mluví a ptají se, jestli nosí burky dobrovolně, nebo je k tomu někdo nutí. Samotné zakrývání ale Pařížan za šťastné nepovažuje. "Žena, jež si zakrývá obličej, se může těžko integrovat nebo si najít práci," vysvětluje.

Jde jen o boudu na voliče. Ale čí?

Problém je prý v tom, že jsou zákony, které platí ve Francii a Belgii, jen populistické a politici se jejich prostřednictvím snaží získat hlasy xenofobních voličů.

"Zákon byl stoprocentně politicky motivován. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy věděl, že je v rozporu s ústavou, ale stejně jej prosadil, protože i když bude později zrušen, stane se tak až po volbách, které potřebuje vyhrát," řekl serveru France 24.

Identifikace ženy v nikábu je velmi složitá...
Identifikace ženy v nikábu je velmi složitá... | Foto: Reuters

Francii a Belgii proto Nekkáz zažaloval u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

Kritici ale tvrdí, že je to celé divadlo a že podnikatel, jenž chce v nadcházejících prezidentských volbách sám kandidovat, se na sebe jen snaží strhnout pozornost. Svou kampaní proti zákazu zahalování už si koneckonců vybojoval přízeň několika ženských organizací.

Ve Francii si nesmějí muslimky zahalovat obličej od dubna, v Belgii od července letošního roku. Podobný zákon se chystá také v Itálii, kde už je ale nošení šátků, burek a nikábů zakrývajících obličej teoreticky nezákonné v současné době.

Od roku 1975 tam totiž legislativa zakazuje jakékoliv zakrývání obličeje, které by mohlo znemožnit identifikaci policií. Jedinou výjimku mají motocyklisté. Některá města tento zákon využila a městskou vyhláškou burky a nikáby zakázala.

 

Právě se děje

Další zprávy