V Anglii spadl letecký akrobat z Red Arrows, nepřežil

Zahraničí Zahraničí
20. 8. 2011 21:08
Pilot nasměroval svůj stroj do neobydlené oblasti, pak už se ale nestihl katapultovat
Foto: Royal Air Force

Bournemouth - Při vystoupení slavné skupiny leteckých akrobatů Red Arrows došlo k tragické nehodě. Jeden z devíti strojů se zřítil k zemi.

Co se stalo s pilotem, nebylo několik hodin vůbec jasné. Až posléze vyšlo najevo, že letec Jon Egging nehodu nepřežil.
 
Server telegraph.co.uk uvedl, že se Egging pokusil katapultovat až poté, co svůj stroj nasměroval do neobydlené oblasti. Než se mu to však podařilo, letoun skončil v poli a následně v řece.

Pilot byl nárazem vymrštěn z kabiny a zemřel na místě, uvedl policejní mluvčí.

Jeden z obyvatel vesnice Throop, Shaun Spencer-Perkins, popsal BBC situaci těmito slovy: "Slyšel jsem burácení a viděl klesající letadlo zhruba patnáct metrů nad poli. Stroj se dotkl země, ale ještě se odrazil a přeskočil řeku. Lidé se vrhli do vody, aby pomohli najít kokpit. Pak jsme máváním přivolali helikoptéry."

Chlouba Británie

Akrobatická skupina Red Arrows vznikla v roce 1965 na základně Královského letectva ve Fairfordu, jejich jméno je kombinací dvou starších uskupení - Black Arrows a Red Pelicans.

Letka byla vyznamenána cenou Britannia Trophy za vynikající příspěvek k britské prestiži v oblasti aviatiky.

Skupina dříve létala v počtu sedmi strojů. Teprve v roce 1968 byla formace obohacena o další dva, aby mohla vzniknou legendární formace "Diamantová devítka". Každý z pilotů létá s Red Arrows tři roky. Každé tři roky také dochází k výměně třech pilotů. Během služby si piloti mění pozice ve formaci, krom lídra týmu, pro kterého se vžilo pojmenování Red 1.

Akrobati z Red Arrows předvedli od roku 1965 více než čtyři tisíce přehlídek ve více než dvaapadesáti zemích.

 

Právě se děje

Další zprávy