Kdo může za rabování? Rodiny bez otců, tvrdí Cameron

Radim Klekner Radim Klekner
15. 8. 2011 13:49
Šéf opozice Miliband kontruje: Společnost vedou špatným směrem bankéři a politici
Britský premiér Cameron volá po přísných bezpečnostních opatřeních.
Britský premiér Cameron volá po přísných bezpečnostních opatřeních. | Foto: Reuters

Londýn - Jaká opatření přijme, aby zabránil opakování divokých pouličních nepokojů, britský premiér David Cameron oznámil už v pátek. V pondělí přišel s vysvětlením, kdo má nejhorší rabování v Británii od druhé světové války na svědomí a jaké jsou jeho příčiny.

Cameronova analýza je ale v příkrém rozporu s tím, co říká vůdce labouristické opozice Ed Miliband.

Zatímco předseda vlády vidí hlavní příčinu posledních sociálních otřesů v neúplných rodinách a nepořádcích v systému vzdělávání, produkujících agresivní mládež, která se nezastaví před ničím, klade Miliband vinu chtivosti bankéřů a nezodpovědnosti politiků vedoucích společnost nesprávným směrem.

"Sociální problémy, které doutnaly po několik desetiletí, náhle explodovaly před našima očima," tvrdí Cameron. "Děti bez otců. Školy bez disciplíny. Odměna bez námahy. Zločin bez trestu. Jedny z nejhorších aspektů lidské povahy byly tolerovány, trpěny, někdy i podněcovány státem a jeho institucemi, v průběhu let doslova demoralizovanými."

"Bankéři, kteří berou miliony, zatímco ničí lidem úspory: chtiví, sobečtí, amorální," oponuje mu Miliband. "Členové parlamentu, kteří manipulují s poslaneckými náhradami: chtiví, sobečtí, amorální. Lidé, kteří odposlouchávají druhým telefony, a vydělávají tak peníze: chtiví, sobečtí, amorální."

O tom, jakou váhu premiér i vůdce opozice svým slovům přisuzují, svědčí nejlépe fakt, že oba dali proslovy, s nimiž se v pondělí obrátili k národu, k dispozici s náležitým předstihem médiím. 

Vyhlásím totální válku pouličním gangům

Zatímco Cameron volá po přísné kontrole bezprizorní mládeže, Miliband klade důraz na celkovou revizi hodnot, jimiž se Británie řídí.

"Když hovoříme o chorém jednání těch, kdo nemají moc, měli bychom také hovořit o chorém jednání těch, kdo ji mají," zdůraznil předseda Labour party, citovaný agenturou Reuters.

Chabá morálka není podle něj doménou "zdivočelých" příslušníků nižších vrstev společnosti, ale projevuje se stejně tak v kruzích "chamtivých" bankéřů a "zchytralých" politiků.

Premiér, který je konzervativními kruhy svých spolustraníků často vnímán jako příliš liberální, minulý týden navrhl, aby policie měla napříště možnost vypnout sociální a mobilní sítě, s jejichž pomocí se rabující svolávali.

Chce také, aby příslušníci pouličních gangů podléhali nočnímu zákazu vycházení a aby se úřady intenzivněji než dosud zajímaly o to, co dělají ve svém volném čase.  

"Jsou rodiče, kteří se ani nedostaví k soudu, když se jejich dítě dopustí aktu vandalství," zdůrazňuje Cameron, který je rozhodnut vyhlásit pouličním gangům "totální válku". "Během této legislatury změníme život 120 000 nejvíce postižených rodin." 

Opatření, která navrhuje, společně s požadavkem masivnější policejní přítomnosti v ulicích britských měst, jsou ale v rozporu s úspornými plány jeho kabinetu.

Vládu pevné ruky nicméně podporuje většina veřejnosti. Podle průzkumů je 65 procent Britů pro to, aby povinnosti policistů přejímala v případě opakovaných nepokojů armáda.

Cameron ovšem přichází "s křížkem po funuse". Jedenašedesát procent respondentů se domnívá, že vláda reagovala na rabování pomalu a nedostatečně.

Premiér se vrátil do vlasti z italské dovolené až dva dny poté, co nepokoje propukly.

Rozpočet policie bude zkrácen o pětinu

Cameronova vláda, která přislíbila, že země bude mít do roku 2015 vyrovnaný rozpočet, nehodlá ze svých úsporných plánů slevit.

Británie musí velmi rychle snížit tempo zadlužování, loňský deficit rozpočtu dosáhl rekordních deset procent hrubého domácího produktu. Také z toho důvodu musí policie své výdaje v příštích čtyřech letech zkrátit o pětinu.

Současný státní dluh již překročil 60 procent HDP. Vládní kabinet má obavy, že by na další nárůst zadlužení mohly negativně zareagovat finanční trhy. Ty jsou mimořádně nervózní v souvislosti s problémy, s nimiž se nyní potýká řada zemí eurozóny. 

Policejní špičky ovšem upozorňují na to, že při takto nastavených mantinelech nebudou schopny při udržování veřejného pořádku dosáhnout výrazného zlepšení.

Během nepokojů, při nichž rabující napáchali škody za nejméně sto milionů liber, bylo pozatýkáno či předvoláno na policii na 2800 osob. Věk těch, kteří se plenění účastnili, se ve většině případů pohyboval mezi 14 a 21 lety.

V souvislosti s vraždou osmašedesátiletého Richarda Bowese, jenž se minulý v londýnské čtvrti Ealing postavil žhářům, je nyní vyslýchán šestnáctiletý mladík.  

 

Právě se děje

Další zprávy