Cameron povolil použití vodních děl a gumových střel

Zahraničí Zahraničí
10. 8. 2011 14:13
Po další noci plné násilí zpřísňuje britská vláda svá opatření
Rebel prochází kolem hořící barikády v Liverpoolu.
Rebel prochází kolem hořící barikády v Liverpoolu. | Foto: Reuters

Londýn - Britská policie bude moci vůbec poprvé nasadit vodní děla a použít gumové projektily.

Premiér David Cameron po zasedání krizového štábu razantně prohlásil, že vláda udělá vše pro obnovení pořádku v zemi.

Policie ve Velké Británii přitom vodní děla tradičně nepoužívá a ani je nemá k dispozici. Jsou pouze v Severním Irsku, odkud by také musela být v případě potřeby převezena. Bezprecedentní by bylo i použití gumových projektilů.

Klid v metropoli

Země má za sebou další noc, při které davy mladých lidí podpalovaly domy, auta a plenily obchody.

Násilí se tentokrát vyhnulo Londýnu, ale šíří se do dalších měst. Například v Birminghamu policie vyšetřuje možnou vraždu tří mužů. Na ulici je zřejmě úmyslně srazilo auto.

BBC na svých webových stránkách píše, že po třech nocích, které patřily vzbouřencům, se v metropoli podařilo udržet pořádek. Značně tomu pomohl fakt, že v ulicích hlídkovalo 16 tisíc policistů.

Domobranu nechceme

Metropolitní policii tentokrát nekomplikovali práci výtržníci, ale skupinky domobrany. "Co opravdu nepotřebujeme, jsou takzvaní domobranci, kteří příliš mnoho popíjejí a ubírají tak policii síly k tomu, co by měla dělat - bránit rabování," prohlásil komisař Stephen Kavanagh.

Bitky ovšem v noci zasáhly Manchester a jeho předměstí Salford, Liverpool, Nottingham a Birmingham.

Jen v Manchesteru policie zadržela 108 lidí. "V ulicích jsme museli čelit mimořádnému násilí. Ti lidé měli zjevně jediný cíl: Šířit nepořádek," uvedl policejní zástupce Manchesteru Garry Schewan.

Ten byl nucen kolem druhé hodiny odvolat policejní kordony, které hlídkovaly v oblasti výtržností. "Máme ale velké množství nahrávek. Hned ráno přistoupíme k dalšímu zatýkání," dodal Schewan.

V Salfordu se násilníci v noci na středu vloupali do několika obchodů a zapálili několik aut. Vyplenili jednu samoobsluhu a pak ji zapálili.

Napadli také kameramana BBC a novináře z další televize ITN. Stejně tak skupina mladých výtržníků zaútočila na vůz rozhlasu BBC. V centru města několik stovek násilníků bojovalo s policií a rozbilo řadu výloh.

Tři mrtví na ulici

V Birminghamu se výtržnosti odehrávaly kolem největšího obchodního centra ve městě s názvem Mailbox. Policie navíc od noci vyšetřuje smrt tří mužů, kteří podle BBC chránili svoji čtvrť.

Kolem druhé hodiny ranní je před mešitou ve čtvrti Winson Green srazilo auto. Ačkoliv je záchranáři okamžitě převezli do nemocnice, tam zraněním podlehli.

Svědci vypověděli, že vůz do trojice najel úmyslně. Řidiče posléze policisté dopadli a vyslýchají ho. Zatím není zřejmé, zda nehoda souvisí s výtržnostmi.

V okolí Nottinghamu hořela policejní stanice v Canning Circus, kterou ozbrojená tlupa čítající třicet až čtyřicet osob bombardovala zápalnými lahvemi.

Merseysideská policie zadržela kvůli výtržnostem v Liverpoolu více než 50 osob.

Britský ministerský předseda David Cameron svolal kvůli situaci v zemi mimořádnou schůzi parlamentu. Původně zvažoval, že vyšle do ulic armádu, nakonec se rozhodl jen pro daleko robustnější policejní akce.

"Všechny prázdniny a dovolené v policii byly zrušeny, došlo k zatčení 450 lidí a další budou následovat. Mám vzkaz pro ty, kteří za to zodpovídají: Pocítíte sílu zákona. Jste-li dostatečně staří, abyste páchali tyto zločiny, jste také dostatečně staří, abyste čelili trestu," prohlásil Cameron.

 

Právě se děje

Další zprávy