Minsk zadržel disidenta Bjaljackého. Česko protestuje

ČTK ČTK
5. 8. 2011 15:05
Ales Bjaljacki je vyšetřován kvůli údajným daňovým únikům

Minsk,Praha - Minská policie ve čtvrtek zadržela šéfa největší běloruské organizace na ochranu lidských práv Vjasna Alese Bjaljackého.

Podle agentury BelaPAN byl po výslechu vzat do vazby na dobu nejméně tří dnů pro podezření z daňových úniků. Hrozí mu až sedmileté vězení.

Proti zatčení běloruského disidenta se v zahraničí zvedla vlna protestů, žádost o jeho propuštění adresovalo Minsku i české ministerstvo zahraničí.

Zatčení známého občanského aktivisty předcházela razie v kancelářích Vjasny, dokumentaci policie zabavila. Policisté rovněž prohledali Bjaljackého minský byt, odkud odnesli počítač a datové nosiče.

Rodinu zadrženého aktivisty policie vyvezla mimo hlavní město. Osmačtyřicetiletý Ales Bjaljacki patří k předním ochráncům lidských práv v postsovětských zemích, je místopředsedou Mezinárodní federace lidských práv.

V čele Vjasny, kterou v roce 2003 běloruské úřady postavily mimo zákon, stojí od roku 1998.

Vjasna je důležitá pro celý disent

České ministerstvo zahraničí označilo zadržení Bjaljackého za znepokojující a vyzvalo k jeho okamžitému a bezpodmínečnému propuštění. Vyzvalo běloruské úřady, aby zastavily veškeré represe proti němu, jeho organizaci a lidskoprávním aktivistům obecně.

Bjaljackij, který obdržel v roce 2005 cenu Homo Homini udělovanou českou nevládní organizací Člověk v tísni, podle české diplomacie projevuje nezdolnou snahu o prosazování lidských práv v Bělorusku.

Osobní dopis s vyjádřením podpory mu letos poslal český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Běloruská milice, nástroj prezidenta Lukašenka (ilustrační foto).
Běloruská milice, nástroj prezidenta Lukašenka (ilustrační foto). | Foto: Reuters

K propuštění šéfa Vjasny vyzvalo i litevské ministerstvo zahraničí a předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek.

Přestože organizace Vjasna působí v Bělorusku v podstatě ilegálně, stala se důležitou oporou pro celý běloruský disent. Po zadržení špiček běloruské opozice po loňských prosincových prezidentských volbách organizace poskytovala materiální i právní pomoc zadrženým a jejich rodinám.

Pro zahraniční novináře se stala důležitým zdrojem informací. Právě tyto skutečnosti podle běloruské opozice stojí za zadržením Bjaljackého.

Obviňování z finančních machinací a daňových podvodů je častou záminkou běloruské justice při raziích proti opozičníkům. Právě tímto způsobem se například policie v minulých letech pokusila zlikvidovat vedení Svazu Poláků v Bělorusku, organizace hájící zájmy místní silné polské menšiny.

 

Právě se děje

Další zprávy