Špatně parkoval. Starosta mu osobně rozdrtil vůz tankem

Martin Novák Martin Novák
3. 8. 2011 11:21
Litevská metropole vyrazila do boje s neukázněnými řidiči
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Vilnius - Pobaltské země si často a rády berou příklady z kulturně blízké Skandinávie, a tak se i v litevské metropoli Vilniusu rozhodla radnice propagovat cyklistiku.

Nové dráhy pro kola ovšem někteří řidiči automobilů odmítají vzít na vědomí a své čtyřkolé dopravní prostředky nechávají tam, kde mají právo jezdit pouze dvoukolé. Z cyklistických tras si zkrátka dělají odstavné parkoviště.

Populární vilniuský starosta Arturas Zuokas, nedávno zvolený na druhé období, se tomu rozhodl učinit přítrž způsobem, řekněme, nestandardním, alespoň v evropském měřítku.

U armády si vypujčíl obrněný transportér, nasedl do něj a bez váhání přejel mercedes, stojící v cyklistické dráze. Samozřejmě nechal vše natočit kamerou a umístit na Youtube.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

"Co má město dělat s řidiči, kteří si myslí, že jsou nad zákonem? Vypadá to, že tank je asi nejlepší řešení," soudí primátor (ačkoliv hovoří o tanku, použité vozidlo je ve skutečnosti transportér).

Video má sloužit jako varování všem řidičům, kteří nepřestávají ignorovat pravidla.  Radnice ale neopomněla zveřejnit malou poznámku. Mercedes pro tento účel sama zakoupila.

"Toto se stane, když parkujete nelegálně," říká na instruktážním videu třiačtyřicetiletý starosta. V klipu pak vyděšený řidič přichází k vozu. Zuokas mu podává ruku a říká: "Příště zaparkujte tam, kde se má."

 

Právě se děje

Další zprávy