V Kosovu to vře, velení KFOR žádá Brusel o posily

Zahraničí Zahraničí
2. 8. 2011 13:14
Důvodem jsou střety s etnickými Srby na severu země
Hlídkující američtí vojáci
Hlídkující američtí vojáci | Foto: Reuters

Priština - Velitelství KFOR žádá NATO o posily. Důvodem jsou nedávné střety v etnicky rozděleném Kosovu.

"Nemohu říct přesná čísla, ale zřejmě půjde o jeden prapor," citovala agentura Reuters mluvčího sil KFOR Dietera Wichtera.

Události nabraly rychlý spád na začátku týdne, když etničtí Srbové zablokovali celnice na severu země. Vzápětí se je ale pokusila obsadit jednotka speciální kosovská policie. Jeden z mužů zemřel, další byl těžce zraněn.

Srbští nacionalisté, kteří považují za své hlavní město srbský Bělehrad, nikoliv kosovskou Prištinu, pak hraniční přechody vypálili.

Dokonce došlo i ke střelbě na vojáky mezinárodních sil dohlížejících v Kosovu na příměří.

Zatkněte je!

Samotným střetům ovšem předcházela celní bitva mezi vládami Kosova a Srbska, které nezávislost enklávy neuznává. Vzájemně si zakázaly vývoz zboží.

Vojáci sil KFOR podle bělehradského rádia B92 na přechodu Jarinje - jednoho ze dvou vypálených - zastavují vozidla s jakýmkoliv zbožím. Srbsko už schválilo vyslání humanitární pomoci na sever Kosova.

Na místo dorazil i srbský vyjednavač Borislav Stefanovič a srbský ministr pro otázky Kosova Goran Bogdanovič. V plánu mají setkání s vyjednavačem EU Robertem Cooperem.

Kosovská vláda zůstává neoblomná. Embargo na srbské zboží chce ponechat v platnosti. Ozbrojené a bezpečnostní složky teď mají za úkol odstranit srbské barikády ze silnic a uvést je do provozu.

Pokud policie natrefí na srbské politiky Bogdanoviče a Stefanoviče, má je na příkaz ministra vnitra okamžitě zatknout.

 

Právě se děje

Další zprávy