Krev na rukou? Za masakr nemůžeme, brání se bloggeři

Tomáš Rákos
31. 7. 2011 13:54
Kdo je těch pár autorů, které norský terorista na webu tak vášnivě četl?
Pamela Gellerová ve vysílání CNN (ilustrační foto).
Pamela Gellerová ve vysílání CNN (ilustrační foto). | Foto: Aktuálně.cz

Washington/Oslo - Zvrácené vraždění norského teroristy Anderse Behringa Breivika vyvolalo ve Spojených státech diskusi o vlivu a počínání tamních konzervativně smýšlejících bloggerů, kteří navíc horlivě brojí proti islámu.

Nejsou to kdovíjací pisálkové. Návštěvnost jejich stránek se počítá na miliony. Skoro denně se objevují na stránkách novin a na televizních obrazovkách. Amerika teď přemítá, jak moc jejich ideologie Breivika ovlivnila.

"Je to, jako byste z řádění vraha Charlese Mansona obviňovali Beatles a jejich píseň Helter Skelter," vyjádřila se pro web The Daily Caller rozhořčená Pamela Gellerová, "hvězda" americké bigotní blogosféry. Její stránku Atlas Shrugs Breivik citoval ve svém manifestu, kterým vyzývá k boji proti muslimům a multikulturalismu v Evropě.

Obviňování začalo

Gellerové se dostalo široké publicity před rokem, když společně s Robertem Spencerem - autorem webu Jihad Watch - založila organizaci Zastavte islamizaci Ameriky. Prostřednictvím ní vede kampaň proti výstavbě mešity poblíž newyorského Ground Zero, pohřebiště věží Světového obchodního centra.

Proslula i její obhajoba Slobodana Miloševiče a Radovana Karadžiče. Na svém blogu zpochybňovala genocidu ve Srebrenici. V Izraeli pak vyzývala k okupaci pásma Gazy a záboru Západního břehu Jordánu.

"Bez islámu by se ten útok nikdy nestal," řekla loni ve vysílání televizi CNN o 11. září.

Robert Spencer, autor webu Jihad Watch.
Robert Spencer, autor webu Jihad Watch. | Foto: WikiCommons.org

Jihad Watch byl dalším webem, jehož diskuse Breivik pečlivě pročítal. Autor stránky Robert Spencer, který sám sebe označuje za aktivistu bojujícího proti džihádu, považuje islám za "teroristické" náboženství. Stejně jako Gellerová odsoudil norský masakr i on. "Obviňování začalo," ohradil se na své stránce proti spojování jeho samého s norským střelcem.

Breivik ve svém manifestu citoval Spencera hned čtyřiašedesátkrát.

"Jestli ho (Breivika) někdo poštval, tak jedině islamističtí supermačisti. Jestli v něm někdo probudil násilí, tak jedině evropská politika," napsala na svém blogu Gellerová.

Od Breivikova manifestu se distancoval také nizozemský politik Geert Wilders. "Naplňuje mne hnusem," prohlásil ve svém oficiálním prohlášení. Také tento populista proslul ohnivou protiislámskou rétorikou: Korán například přirovnal k Mein Kampfu Adolfa Hitlera.

Smutek v Oslu.
Smutek v Oslu. | Foto: Reuters

I Wilders se objevil v Breivikově opusu. Podobně jako známý populista dala ruce pryč od norského pomatence také Siv Jensenová, šéfka pravicové Strany pokroku, jíž byl Breivik v minulosti členem. 

Krev na rukou

Zní to neuvěřitelně, ale komunita "bojovníků proti džihádu" se na americkém internetu natolik etablovala, že stihla projít schizmatem. Jak píše Slate, jedním z prvních, kdo monitoroval terorismus v době po 11. září, byl Charles Johnson, autor webu Little Green Footballs. Právě on inspiroval zástupy dalších, včetně Pamely Gellerovové.

"Je to banda pitomců. Řada z těch, které jsem původně sledoval a respektoval, se spolčila s rasisty a nacisty," citoval Johnsona Slate. "Mají krev na rukou," dodal blogger. 

Podle Marca Sagemana, bývalého experta CIA na terorismus, by bylo nespravedlivé obviňovat bloggery z masakrů v Oslu a na ostrově Utoya. Na druhou stranu připomněl pro New York Times to, na co si bloggeři sami stěžují: Pokud se radikální salafistický islám stal infrastrukturou, z níž vzešla Al-Káida, "pak bloggeři a jejich texty jsou infrastrukturou, ze které vzešel Breivik".

 

Právě se děje

Další zprávy