Norsko počítá mrtvé, šílený střelec možná neútočil sám

Daniela Krolupperová
23. 7. 2011 17:53
Mrtvých je dosud 92, desítky dalších jsou zraněny
Vojáci střeží vládní čtvrť v norské metropoli den po krvavých útocích
Vojáci střeží vládní čtvrť v norské metropoli den po krvavých útocích | Foto: Reuters

Oslo (od spolupracovnice Aktuálně.cz) - Centrem norského hlavního města Oslo pochodují ozbrojení vojáci. Policie stále identifikuje oběti šíleného střelce. Vlajky jsou na půl žerdi.

A zděšení Norové stále nemohou uvěřit tomu, že to, co se v pátek odehrálo v hlavním městě a na ostrově Utoya, je skutečnost.

Norské zpravodajské kanály nyní plní tragická a zoufalá svědectví přeživších z tábora na Utoya. Vyprávějí o útěku, střelbě, mrtvých přátelích a zoufalé snaze o záchranu vlastního života.

"Cítil jsem jeho dech a slyšel jeho boty," popsal hrůzné okamžiky například Adrian Pracon. Ten CNN řekl, že přežil jen díky tomu, že se vydával za mrtvého a přitáhl k sobě těla už mrtvých kolegů.

Mnoha lidem se stalo osudným, že střelec na sobě měl policejní úbor.

"Říkali jsme si, jsme v bezpečí, je tu policie. Pak ten muž v policejní uniformě začal střílet lidi jednoho po druhém. Otočili jsme se a běželi. Snažili jsem se prostě dostat do bezpečí a pomáhat si navzájem. On byl velmi klidný," řekla BBC mladá norská politička Stine Renate Haheim.

Starosta Oslo Fabian Stang zapaluje svíčku za oběti pátečního masakru
Starosta Oslo Fabian Stang zapaluje svíčku za oběti pátečního masakru | Foto: Reuters

Komplic na útěku?

Dvaatřicetiletý Anders Behring Breivik, který má podle policie na svědomí celkem 92 obětí bombového útoku v Oslo a zběsilé střelby v táboře Strany pracujících, strávil celou noc u výslechu.

Pravicový extremista byl až dosud považován za jediného strůjce hrůzných zločinů. Norská policie ale oznámila, že akci zřejmě nepodnikl sám. A obává se, že druhý útočník může být stále na svobodě. 

Zatímco Breivik na sobě měl policejní uniformu, druhý podle listu Verdens Gang nikoliv.

Tábor mládeže na Utoyi

Utoya je ostrov, která vlastní mládežnická organizace Strany pracujících, leží zhruba 45 minut cesty z Oslo.

Mládežnický tábor trvá čtyři dny a obvykle se ho účastní na 800 členů organizace. Krátce se ho - coby hosté - měli zúčastnit předseda vlády Jens Stoltenberg (sám v mládí aktivní člen organizace) i jeho předchůdkyně Gro Harlem Brundtlandová.

Motivy zůstávají záhadou

Breivik policii doposud nikdy nezajímal. Žil v poklidné čtvrti Skoyen, nedávno se přestěhoval do čtvrti Rena, a provozoval firmu na pěstování zeleniny.

Na svém profilu na Facebooku o sobě píše, že je konzervativní křesťan. Podle článku norského deníku Aftenposten je však také členem zednářské lóže a další podobné organizace.

Podle deníku Verdens Gang je legálním držitelem tří střelných zbraní, některé zdroje uvádějí dvě zbraně. Letos na jaře přes svou firmu nakoupil velké množství (některé zdroje uvádějí 3 tuny) umělého hnojiva, které mohlo být použito na výrobu bomb.

Informace o útočníkovi se na veřejnosti objevují postupně. Tou nejnovější je, že byl v letech 1997 až 2007 členem Strany pokroku. Tato konzervativně liberální partaj má v současnosti největší zastoupení v norském parlamentu.

Velkou otázkou dosud jsou i Breivikovy pohnutky k útoku na tábor mládeže na ostrově Utoya.

Ten patří mládežnické organizaci Strany pracujících, jedné z nejstarších a nejserióznějších stran v zemi. Mezi vládní strany patřila v letech 1935 - 1965 a dále od roku 1973. Předseda této strany Jens Stoltenberg je v současné době také premiérem.

Velice oblíbená je stále i někdejší předsedkyně norské vlády Gro Harlem Grundtlandová, která straně předsedala v letech 1981 až 1992. Norská strana pracujících měla v roce 2010 rovných 49 407 členů. Mládežnická organizace má zhruba 9500 členů.

 

Právě se děje

Další zprávy