Otevřel první rozvodový hotel, víkend vyjde na 2500 eur

Zuzana Kleknerová Zuzana Kleknerová
5. 7. 2011 8:00
Chcete se v klidu rozvést a hned vyřešit, co s tím souvisí? Přesídlete do Nizozemska
Foto: Jaroslav Jiřička

Amsterodam - Hotel pro zamilované, pro novomanžele, dokonce pro psy, to všechno Evropa dávno zná. Nizozemci teď ale přišli s něčím opravdu novým: Nabízejí ubytování párům, které se chtějí v klidu rozvést.

Podnikatelský záměr, na první pohled nepříliš logický, je do detailu propracován. A jak zjistil německý deník Spiegel online, už i vyzkoušen.

Manželé, kteří si pronajmou pokoj v nizozemském hotelu s příznačným názvem Heartbreak Hotel, jsou za pouhých 48 hodin rozvedenými, na sobě nezávislými lidmi.

"Rozvodový víkend" je přijde na 2500 eur. V ceně jsou i dva jednolůžkové pokoje a dětský psycholog.

"Příjemný" rozvod

S nápadem otevřít v Nizozemsku "penzion na rozvody" přišel před dvěma měsíci Jim Halfens. Slibuje, že jeho tým stihne během jediného víkendu vyřídit vše potřebné.

Klientům nabízí vlastní advokáty, notáře i psychology.

"Základní myšlenkou je vytvořit možnost, jak se páry mohou rozejít příjemným způsobem," vysvětlil pro Spiegel online podnikatel Halfens.

Rozvod je nepříjemný už sám o sobě, tvrdí Holanďan. Tak proč to namísto několika měsíců neřešit jen dva dny?

Luxusní adresy v Belgii i Nizozemsku

Kdo by si ale myslel, že Heartbreak Hotel je jakási vila někde v klidné části Amsterodamu, je na omylu. Nejde o sídlo s jednou jedinou adresou.

Chcete se rozvést v klidu? Přijeďte k nám, láká Nizozemce zakladatel
Chcete se rozvést v klidu? Přijeďte k nám, láká Nizozemce zakladatel | Foto: samedaymarriage.com

Jim Halfens spolupracuje hned s několika luxusními, pětihvězdičkovými hotely v Nizozemsku a Belgii.

"Základním předpokladem je, že oba manželé s rozvodem souhlasí," cituje Halfense britský list The Independent. "Pokud ne, tento koncept prostě nefunguje."

Je-li pár s rozvodem srozuměn, jde vše ráz naráz.

Klienti nejprve - ještě před odjezdem do vybraného hotelu - absolvují jakýsi "vstupní pohovor". To proto, aby byli během víkendu k dispozici přesně ti experti (poradci), kteří jsou v daném případě zapotřebí.

Makléř i psycholog

První den v hotelu pak sedí "ještě-manželé" s právníky, s nimiž se řeší právní stránka věci. Pak následují rozhovory s notářem, případně s makléřem.

I ten je totiž k dispozici přímo na místě - to aby se hned mohly vyřešit také záležitosti spojené se společným vlastnictvím nemovitostí.

Pak je přizván psychlog. Další psycholog, tentokrát dětský, se v době, kdy manželé vyjednávají o rozvodu, stará o jejich děti.

Druhý den se podepisují jednotlivé smlouvy. Nakonec se vše doručí příslušnému soudu.

Možnost pro Čechy?

To, co zní jako výborný nápad, má ale i svá úskalí.

Odborníci na rodinné právo například upozorňují, že mezi podáním žádosti o rozvod a vlastním vynesením rozsudku by lidé měli dostat šanci, aby si všechno ještě jednou důkladně promysleli. A nedělali ukvapené kroky.

Pro Čechy navíc nizozemský Heartbreak Hotel zatím řešení nenabízí. Podle evropského práva rozvody vykonávají soudy v zemi, kde manželé trvale žijí. V případě Čechů tedy soudy v České republice.

 

Právě se děje

Další zprávy