Ruský špión vyzradil Američanům kolegy, dostal 25 let

ČTK ČTK
27. 6. 2011 14:18
Alexandr Potějev byl odsouzen v nepřítomnosti, pravděpodobně se skrývá v USA
Do Moskvy už se vysloužilý špión zřejmě nikdy nepodívá.
Do Moskvy už se vysloužilý špión zřejmě nikdy nepodívá. | Foto: Reuters

Moskva - Vojenský soud v Moskvě shledal bývalého agenta ruské rozvědky Alexandra Potějeva vinným z vlastizrady a dezerce a v nepřítomnosti ho odsoudil k pětadvacetiletému pobytu za mřížemi.

Potějev, který loni vydal Američanům síť ruských vyzvědačů, ze země uprchl a pravděpodobně žije ve Spojených státech. Jeho obhájce se proti rozsudku odvolal.

Soud se konal za zavřenými dveřmi a novináři byli vpuštěni jen na oznámení rozsudku.

Bývalý ruský plukovník loni v létě informoval americké tajné služby o síti ruských agentů, kteří se pod cizími jmény skrývali v USA. Skupina deseti lidí, mezi nimi i dnes již známá rusovlasá krasavice Anna Chapmanová, byla později zatčena a ve Vídni vyměněna za čtyři Rusy vězněné za údajnou špionáž pro USA.

Sama Chapmanová u soudu figurovala jako svědek. Ve své výpovědi uvedla, že ji před zatčením kontaktoval jistý americký agent, přičemž použil tajný kód, který prý kromě ní znal jedině Potějev a její řídící agent v Moskvě.

Chapmanová podle ruských agentur prý řekla, že jí vše bylo hned podezřelé, spojila se se svým kontaktem v Moskvě, který jí prý její podezření potvrdil. Krátce nato byla v USA zatčena.

Také další nejmenovaní bývalí ruští agenti u soudu tvrdili, že jedině Potějev měl přístup k seznamu zahraničních agentů a že jen díky jeho zradě je americké úřady mohly dopadnout.

Advokát svého mandanta v životě neviděl

Právní zástupce devětapadesátiletého Potějeva hned po vynesení rozsudku řekl, že se odvolá ke kasačnímu soudu. Důvody, na nichž odvolání postaví, podle ruských agentur nesdělil. To ani nemohl, protože soud projednával okolnosti, které jsou předmětem státního tajemství.

"Budu především usilovat o zmírnění rozsudku, který je mimořádně tvrdý," řekl advokát. Dodal, že se se svým mandantem nikdy neviděl, obhajobou ho pověřil soud. "Byl jsem ve styku s manželkou Potějeva. Ta ho považuje za nevinného a nevěří v to, co se mu přisuzuje," dodal advokát. Manželka Potějeva se prý chystá vycestovat do USA, kam se její muž podle soudu uchýlil.

Obvinění Potějeva vyvolalo svého času v Rusku obrovský rozruch a údajně i personální zemětřesení v tajných službách. Vyjadřoval se k němu i nejmocnější muž Ruska, premiér Vladimir Putin. Loni v červenci řekl, že všechno bylo výsledkem zrady a že zrádci vždy špatně končí.

Soud Potějeva také zbavil všech vojenských vyznamenání a hodností. Bývalý agent byl synem hrdiny Sovětského svazu, veteránem války v Afghánistánu a nositelem četných vysokých vojenských vyznamenání. Skupinu ruských takzvaných nelegálů vyzradil loni v červnu bezprostředně po svém útěku z Ruska.

 

Právě se děje

Další zprávy