Chorvatsko v roce 2013 vstoupí do Evropské unie

ČTK ČTK
24. 6. 2011 17:20
Zatím se počítá s datem 1. července.
Foto: Reuters

Brusel - Chorvatsko se v roce 2013 stane 28. členem Evropské unie. Potvrdili to v pátek evropští státníci na summitu v Bruselu.

Summit schválil, že do konce června se se Záhřebem uzavřou přístupová jednání, která slaďují právo kandidátské země s unijním. Podle unie tak už nic nebrání tomu, aby se sepsala přístupová smlouva, což by mělo být dokončeno do konce letošního roku. Pak začne poslední etapa - ratifikace.

Zatím se předpokládá, že Chorvatsko do unie vstoupí od 1. července 2013, přičemž až do doby vstupu bude monitorováno, zda neustupuje od slíbených reforem. Toto datum je ale označováno jako "technické", což znamená, že by se ještě mohlo měnit podle toho, jak se bude vyvíjet dopracovávání přístupové smlouvy a následná ratifikace.

Ze všech stran zaznívá přesvědčení, že ratifikaci by již nic nemělo zkomplikovat. Česko vždy patřilo k příznivcům vstupu Chorvatska do EU, jenže nyní opět na povrch vypluly možné komplikace, které by mohla ratifikace v Česku mít.

Premiér Petr Nečas ještě před summitem řekl, že nadále počítá s tím, že smlouvu o přijetí Chorvatska do EU bude v parlament schvalovat společně s už dříve vyjednanou výjimkou k lisabonské smlouvě. Problém je v tom, že ČSSD varovala, že bude-li kabinet prosazovat smluvní zakotvení výjimky z Listiny základních práv EU, riskuje tím odmítnutí v Senátu. V něm má ČSSD většinu.

Prezident Václav Klaus dojednáním výjimky podmínil v roce 2009 svůj odkládaný podpis pod lisabonskou smlouvu o fungování sedmadvacítky. Klaus v březnu současně uvedl, že prosazování výjimky by nemělo ovlivnit vstup této přímořské země do unie. Česká výjimka s chorvatským vstupem do EU nesouvisí.

 

Právě se děje

Další zprávy