Mladé Rusy žere krokodil, levná náhražka heroinu

Radim Klekner Radim Klekner
18. 7. 2011 9:45
Ve stotřiačtyřicetimilionovém Rusku jsou dva miliony narkomanů

Moskva - Únik před tvrdou realitou života v postsovětském Rusku hledají mladí lidé nejenom v alkoholu. Čím dál větší počet mladých Rusů se dává na drogy. A zejména na ty levné.

Způsobují si tím nenapravitelné škody na zdraví.

Posledním "hitem" je v tomto ohledu krokodil, levná náhražka heroinu, vyráběná z kodeinových tablet používaných na tišení bolesti. Své jméno získal krokodil díky tomu, že pokožka narkomana, který této droze propadne, připomíná po čase krokodýlí kůži.

Šupinatí a odloupává se. A to po celých kusech, přičemž se tkáň obnažuje až na kost. Krokodil vyvolává gangrénu a u osob dlouhodobě závislých vede až k amputaci končetin.

Mladí Rusové propadlí drogám jej užívají dál, přestože vědí, že je to může stát život.

Butan, jód, ředidlo, červený fosfor...

Aby zvýšili účinek desomorfinu, opiátu, který "vaří" z kodeinu, přidávají totiž drogově závislí k destilátu zkapalněný butan, acetonové ředidlo, jód, červený fosfor či kyselinu chlorovodíkovou.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Všechny tyto látky jsou snadno k dostání. Butan se používá v náplních do zapalovače, fosfor lze získat ze škrtátek krabiček od zápalek. Výrobu krokodilu usnadňuje fakt, že kodeinové tablety nejsou v Rusku na předpis.

"Za posledních pět let se prodej léků s kodeinem zvýšil o několik tisíc procent," řekl deníku The Independent ředitel státního Úřadu pro kontrolu drog Viktor Ivanov. "Zcela evidentně to není proto, že by takové množství lidí zničehonic rozbolela hlava."

Rusko má v současnosti nejvyšší procento narkomanů na světě. Jen na heroin zde podle Ivanova každoročně zemře na třicet tisíc osob, což je třetina všech obětí této drogy. Teď k nim rychle přibývají ti, již podlehnou krokodilu.

Ruský prezident Dmitrij Medveděv sice nařídil, aby byly zablokovány internetové stránky popisující výrobu desomorfinu, volný prodej kodeinu ale ponechal.

Třicetidenní muka

Desomorfin byl vyráběn ve Spojených státech již ve třicátých letech minulého století, vzhledem ke svým strašlivým účinkům se zde ale neuchytil a nahradily jej jiné drogy.

Začíná to
Začíná to | Foto: Reuters

Je přibližně osmkrát silnější než morfin, psychiku člověka ovlivňuje zcela devastujícím způsobem a vyvolává u něj sebevražedné pocity. V Rusku se poprvé objevil na východě Sibiře v roce 2002 a rychle se rozšířil do evropské části země.

"Přede dvěma roky jela většina ruských narkomanů v heroinu," říká Ivanov. "Dnes je to naopak především krokodil."

Hlavním důvodem je to, že zatímco jedna dávka heroinu, který se do Ruska dostává především od pěstitelů v Afghánistánu, přijde v přepočtu na 850 až 2800 rublů (510 až 1700 Kč), kodeinové tablety je přijdou na 85 rublů.

Od heroinu se liší desomorfin i tím, že "v rauši" je po aplikaci jedné dávky narkoman pouze půldruhé hodiny. Heroinové opojení může trvat i několik hodin. Uživatel krokodilu tak drogu aplikuje v kratších intervalech.

Zatímco ale nejhorší abstinenční příznaky u osob závislých na heroinu pomíjejí po pěti až deseti dnech, u krokodilu trvají i měsíc a jsou údajně nesnesitelné.

Kdo desomorfinu jednou propadne, je proto ztracen. Zejména tehdy, když při vpichování injekční stříkačky mine žílu a zajede do masa. Tím totiž nastartoval proces, při němž kůže začíná rohovatět a odlupovat se a tkáň napadne gangréna.

 

Právě se děje

Další zprávy