Lidstvo má o starost méně. Vymýtilo dobytčí mor

Petr Jemelka Petr Jemelka
7. 8. 2011 21:05
Po pravých neštovicích jde teprve druhou nemoc, kterou se lidstvu podařilo zlikvidovat
Krávy jsou v bezpečí a s nimi i živobytí desítek milionů lidí.
Krávy jsou v bezpečí a s nimi i živobytí desítek milionů lidí. | Foto: Karel Toman

Paříž - Už je to definitivní. Světová organizace pro zdraví zvířat oznámila, že se z povrchu zemského definitivně podařilo vymýtit dobytčí mor - jedno z nejnebezpečnějších onemocnění skotu. 

Jedná se teprve o druhé virové onemocnění, které se kdy lidstvu podařilo zlikvidovat. Dosud se povedlo vyhubit pouze vir pravých neštovic.

Jde o zřejmě největší úspěch veterinářství v historii, který zachrání živobytí milionů nejchudších lidí na světě.

Přestože byl poslední oficiální výskyt oznámen už v roce 2001, museli odborníci počkat ještě dlouhá léta, zda se nemoc znovu neobjeví.

Oficiální zprávu o eradikaci viru, jemuž podléhalo v průměru 7 z 10 nakažených zvířat, přineslo až květnové zasedání světové veterinářské organizace v Paříži.

"Jsme svědky historické události, kdy se lidstvu podařilo vymýtit první onemocnění zvířat. Jedná se o obrovský průlom nejen pro vědu, ale také pro farmáře z celého světa, kteří se dobytčího moru museli obávat, a i pro mezinárodní společenství jako celek," pronesl v Paříži generální ředitel Světové organizace pro zdraví zvířat.

Dobytčí mor sice neohrožuje lidské zdraví, vzhledem k tomu, že zabíjí jedny z nejdůležitějších zemědělských zvířat, však mohl -  zejména v chudých oblastech světa - způsobit doslova katastrofu.

Afrika přišla o 90% dobytka

O tom, co dobytčí mor dokáže, se v devatenáctém století přesvědčili obyvatelé černého kontinentu, kde nemoc vyhubila odhadem 80 až 90 procent veškerého skotu. 

Rezoluci konstatující vymýcení dobytčího moru na svém červnovém zasedání v Římě přijala i Organizace pro výživu a zemědělství. "Boj s dobytčím morem byl naším prostředkem boje proti hladu a prostředkem, jak usnadnit život zemědělcům. Teď se to konečně povedlo," uvedla.

Prolomil to test

Jednou ze základních zbraní v boji proti onemocnění, s nimž farmáři válčili už od starověku, bylo vyvinutí rychlého a levného testu. Afričtí farmáři tak mohli během několika minut zjistit, zda není jejich kráva nakažena.

Testování jednotlivých kusů se osvědčilo zejména v Súdánu a Somálsku.

Už od šedesátých let sice existuje očkování, po dlouhá desetiletí se ale lidstvo nebylo schopno dostatečně semknout, aby toto onemocnění ohrožující obživu desítek milionů lidí po celém světě dokázalo vyhubit. Teď už si lidé mohou konečně říci, že se jim to povedlo.

 

Právě se děje

Další zprávy