Lidstvo jí víc a víc. Úroda obilí na Zemi mu nestačí

Petr Jemelka Petr Jemelka
22. 6. 2011 16:24
Ceny zůstanou kvůli nižší úrodě v Evropě a Spojených státech vysoké a nestabilní
Je to špatné. Populace roste, produkce potravin klesá.
Je to špatné. Populace roste, produkce potravin klesá. | Foto: Wikipedia

Milán - Světová produkce obilovin bude letos nižší než spotřeba, což povede k další destabilizaci cen potravin.

Vyplývá to z nejnovější zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Na vině je nepříznivé počasí, které povede k nižším výnosům pšenice, ječmene a kukuřice v Evropě a Spojených státech.

FAO snížila odhad světové produkce obilovin v době, kdy ve Francii probíhá summit ministrů zemědělství dvaceti nejsilnějších ekonomik světa (G20).

Státníci se snaží přijít na to, jak pomoci částem světa, které sužuje akutní nedostatek základních potravin, a jak zastavit růst jejich cen.

Podle nejnovějších odhadů letos Země lidem poskytne 2,302 miliardy tun obilí. Předchozí předpověď přitom uváděla 2,315 miliardy tun.

"Vzhledem k tomu, že produkce obilovin v roce 2011 zůstane pod odhadovanou mírou spotřeby, zůstanou jejich ceny na mezinárodních trzích zřejmě vysoké. Přičteme-li k tomu malé zásoby, zejména kukuřice, lze očekávat, že ceny nejenže zůstanou vysoké, ale budou i velice nestabilní," píše ve zprávě FAO.

Libye bude hladovět, zbytek regionu si polepší

Naopak zlepšit by se měla situace na severu Afriky, kde výnosy porostou. Výjimku tvoří pouze Libye, kde hrozí nouze kvůli probíhající občanské válce.

V letošním a příštím roce klesnou podle organizace pro výživu a zemědělství světové zásoby obilí na 486 milionů tun, původně se přitom předpokládalo, že zásoby v tomto období dosáhnou 494 tun, což je o šest procent více.

Naopak poptávka po obilovinách zřejmě vzroste o 1,2 procenta. V loňské sezoně vinou produkce biopaliv vzrostla spotřeba obilovin dokonce o dvě procenta.

Dobré zprávy přišly z Ruska, kde se po loňském suchu vrací produkce do normálu.

 

Právě se děje

Další zprávy