Britové dopadli šéfa hackerů LulzSec, je mu 19

Zahraničí Zahraničí
21. 6. 2011 15:55
Hackerská skupina se hlásí mimo jiné k útokům na CIA, Sony Pictures nebo Nintendo
Snímek z webu skupiny.
Snímek z webu skupiny. | Foto: Lulz Sec

Londýn - Britská policie zatkla ve Wickfordu v hrabství Essex devatenáctiletého mladíka, jehož považuje za hlavu nechvalně známé hackerské skupiny LulzSec.

Teenagera lapili členové speciálního týmu, který se věnuje počítačové kriminalitě. Mluvčí Scotland Yardu oznámil, že Britové na jeho dopadení spolupracovali s americkou FBI.

"Hacknuli" sčítání lidu?

"Zabavili jsme bezpočet důkazů, vyšetřování pokračuje," dodal mluvčí s tím, že zatčení souvisí s řadou kybernetických útoků na mezinárodní společnosti a tajné služby. Šlo prý o předem naplánovanou akci, koordinovanou s tajnými službami.

V pondělí byly napadeny také stránky britské Agentury pro vážné a organizované zločiny (Soca). Zda s tím zatčení mladíka nějak souvisí, ale mluvčí Scotland Yardu odmítl sdělit.

Skupina ovšem tvrdí, že žádný její člen za mřížemi neskončil. "Tak se zdá, že slavný vůdce LulzSec byl zatčen a je po všem... počkejte... pořád tu jsme! Jakého chudáka to sundali?" ptá se na Twitteru.

Hackerům se podle některých médií údajně podařilo nabourat i do databáze britského sčítání lidu. "Nevidím nikde na našem Twitteru či webu ´hacknuli jsme britský cenzus´," napsali ovšem LulzSec na populární mikroblogovací službě.

"Ale dobře. Jen abychom promrhali čas vlády i místních úřadů: hacknuli jsme kažou webovou stránku na světě," dodávají.

Nespokojenost vyjadřují "kybervtípky"

Lulz Security - zkráceně LulzSec - je protestní skupinu hackerů, která k vyjadřování svých námitek využívá kybernetické útoky.

Podle informací na stránkách skupiny je dalším účelem útoků zesměšňování obětí - tedy především velkých firem a bezpečnostních složek.

Mezi "zářezy" LulzSec, kteří o sobě poprvé dali vědět v květnu, patří nabourání webů americké CIA, herního gigantu Nintendo či amerického Senátu.

Tím ale výčet jejich akcí zdaleka nekončí. Například v dubnu ukradli a zveřejnili jména, telefonní kontakty a e-mailové adresy 73 tisíc účastníků soutěže X-Factor 2011 na televizní stanici Fox.

O pár dní později na stránkách japonské Sony získali a opět zveřejnili jména a přístupová hesla 363 zaměstnanců. A aby toho nebylo málo, začátkem června se jim podařilo proniknout na servery SonyPictures.com, odkud údajně ukradli data o jednom milionu uživatelů.

 

Právě se děje

Další zprávy