Sarkozy zdaní 200 tisícům Britů prázdninová sídla

Radim Klekner Radim Klekner
15. 6. 2011 6:30
Daň bude ve Francii vyšší u osob, které nemovitost nevyužívají jako místo trvalého pobytu
Když Sarkozy před čtyřmi lety nastupoval do úřadu, sliboval, že daně zvyšovat nebude.
Když Sarkozy před čtyřmi lety nastupoval do úřadu, sliboval, že daně zvyšovat nebude. | Foto: Reuters

Paříž - Na přelomu nového tisíciletí skupovali movitější Britové venkovské domy na francouzské Riviéře či v Normandii jako o závod. Kurs libry byl mimořádně výhodný a vlastnit cokoli v zemi, z níž do jižní Anglie přišel Vilém Dobyvatel, se na britských ostrovech stalo srdeční záležitostí.

Teď si řada poddaných Jejího Veličenstva rve vlasy. Francouzský parlament schválil totiž zákon, na jehož základě budou nemovitosti osob, které v dané lokalitě nemají trvalý pobyt, nově zdaněny.

Týká se to přibližně 360 tisíc usedlostí. Více než polovina z nich je vlastněna právě Brity.

Ačkoliv se vláda v Paříži snaží emoce na druhé straně Lamanšského průlivu zklidnit, nemůže zastřít fakt, že daň bude v mnoha případech "mastná".

Teď dům budeme muset prodat

Nejvyšší poplatky budou na Riviéře. Ovšem i za byt v Paříži v hodnotě přes tři miliony eur zaplatí vlastník 3400 eur ročně navíc.

Nová dvacetiprocentní daň vypočítávaná z částky, kterou by nemovitost mohla vynést, pokud by byla pronajímána, se nebude vztahovat pouze na trvale obývané objekty a na ty, jež mají stálého nájemníka.

Novou daní budou nejvíce postiženy nemovitosti cizinců na francouzské Riviéře.
Novou daní budou nejvíce postiženy nemovitosti cizinců na francouzské Riviéře. | Foto: Aktuálně.cz

Nejhůře dopadnou ti, kteří dům či byt ve Francii využívají jen několik týdnů v roce.

"Abych řekla pravdu, nejsem touhle novou daní nadšená, zejména proto, že naši nemovitost nepronajímáme a nemáme z ní žádný vedlejší příjem," řekla listu The Telegraph devětačtyřicetiletá Val Leathamová, která s manželem vlastní domek v obci Treignac poblíž Limoges v centrální Francii.

"Jsem pořádně dopálený, protože jsme do našeho domu právě hodně investovali," přizvukuje jí devětašedesátiletý Christopher Bailey, jenž si před několika lety pořídil nemovitost v Normandii.

"Teď dům budeme muset prodat," tvrdí.

Hrozí žaloby v Lucemburku

Bailey přitom již daně místní samosprávě platí. Pevně proto věří, že nové opatření bude brzy napadeno u Evropského soudu v Lucemburku jako diskriminační a navíc prohřešující se proti principu volného pohybu kapitálu.

Nemovitosti ohodnocené na 790 tisíc eur a výše podléhají ve Francii majetkové dani - bez ohledu na to, zda je jejich majitel Francouz či cizinec. Poplatky platí bohatí lidé v zemi galského kohouta navíc v případě, když v dané lokalitě bydlí trvale, ať již se jedná o první či druhé rodinné sídlo.

Napříště budou ovšem dani z majetku podléhat pouze nemovitosti oceněné na nejméně 1,3 milionu eur. Spodní sazba navíc klesne z 0,55 na 0,25 a horní z 1,8 na 0,5 procenta.

"Teď si dvakrát rozmyslím, zda půjdu do zdejší restaurace a kolik utratím v supermarketu, a budu i méně cestovat po okolí," vyhrožuje další Brit, osmapadesátiletý Ian Robinson, který si pořídil dům v Lodeve nedaleko jihofrancouzského Montpellieru.

Francouzská vláda premiéra Francoise Fillona přišla v uplynulých měsících s řadou rozpočtových škrtů postihujících méně majetné vrstvy. Levicovou opozicí byla opakovaně kritizována za to, že bohatí si opasky nijak zvlášť utahovat nemusejí.

 

Právě se děje

Další zprávy