Airbus ukázal budoucnost: Letadlo s průhledným trupem

Zahraničí Zahraničí, Václav Viták
14. 6. 2011 20:30
Stroj z poloviny století bude ekologický, tichý a plný supertechnologií
Airbus chce zcela změnit leteckou dopravu.
Airbus chce zcela změnit leteckou dopravu. | Foto: Reuters

Londýn - Kdo se cítí v letadle jako ve vězení, musí si počkat do roku 2050. Inženýři firmy Airbus předvedli v pondělí v Londýně koncept letounu budoucnosti, který by měl podle nich létat v polovině jedenadvacátého století.

Stroj bude mít průhledný trup, jehož průhlednost se bude měnit v závislosti na intenzitě světla.

Kabina letounu již nebude rozdělena na tradiční ekonomickou, první a business třídu, protože soukromí každému pasažérovi zajistí přepážky vytvořené holografickou projekcí.

Cestující se budou moci dívat na krajinu a města tisíce metrů pod nimi nebo hledět do nekonečného nebe nad sebou.

 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pohodlí jim zajistí sedadla, která budou mít schopnost měnit velikost a tvar. Teplo z těl cestujících půjde do výměníků, v nichž se změní v energii, jež bude napájet palubní systémy.

Dokonalé komunikační systémy umožní, aby pasažéři četli za letu třeba svým dětem vzdáleným tisíce kilometrů pohádku na spaní.

Letoun bude vybaven "nervovou sítí" vycházející z principu lidského nervového systému, čímž vznikne intuitivní propojení mezi každým pasažérem a letounem.

Trup bude mít bionickou strukturu napodobující svou stavbou ptačí kost a schopnost se sám opravit v případě poškození.

Senzory v jeho vnější vrstvě v případě jejího popraskání aktivují speciální mikroskopické kapsle s obsahem speciálního lepidla. A tento superairbus bude samozřejmě zcela ekologický a tichý, ujišťují inženýři firmy.

 

Právě se děje

Další zprávy