Střelnou zbraň až od 20 let, řekli Finové po masakrech

Václav Viták
18. 6. 2011 11:10
Finsko zpřísňuje pravidla pro získání zbrojního průkazu

Helsinki - Ve Finsku od pondělí platí zpřísněný zákon pro držení střelných zbraní. Jde o reakcí na několik těžkých incidentů, při nichž v posledních čtyřech letech zahynuly více než dvě desítky lidí.

Podle nových pravidel musí být žadatel o zbrojní průkaz starý nejméně dvacet let. Má také povinnost doložit, že se aktivně zajímá o střelné zbraně kvůli sportu nebo lovu.

Platnost průkazu je omezena na pět let a po této době bude jeho držitel znovu prokazovat, že zůstává aktivním sportovním střelcem nebo lovcem.

Finsko v listopadu roku 2007 zažilo těžký šok, když osmnáctiletý student Pekka-Eric Auvinen zastřelil osm lidí ve střední škole Jokela u Helsinek. Pak otočil hlaveň zbraně proti sobě.

O necelý rok později jiný mladík, dvaadvacetiletý Matti Saari postřílel deset osob na průmyslovce v městečku Kauhajoki na severu Finska. Poté také spáchal sebevraždu.

Další lidé umírali v prosinci roku 2009, kdy kosovský Albánec Ibrahim Škupolli ubodal v druhém největším finském městě Espoo k smrti svou přítelkyni a pak šel a postřílel v místním nákupním centru Sello Prisma, v němž pracovala, čtyři její kolegy.

I on ukončil život vlastní rukou. Ve Finsku připadalo v roce 2009 na 5,3 milionu jeho obyvatel celkem 1,6 milionu střelných zbraní. To je nejvíce v Evropě v přepočtu na hlavu. Ve světě tento počet řadí Finy na třetí místo za Američany a Jemence.

Mezi Finy je mnoho legálně držených pušek i pistolí, protože lov nebo sportovní střelba patří ve Finsku mezi velmi populární kratochvíle.

Finové však mají také velký počet nelegálně držených zbraní ještě z doby po roce 1945, kdy si je ponechali pro případ další sovětské invaze.

Lovecká lobby je nespokojena

Nový zákon ztěžuje přístup ke zbraním nejen zvýšením věku pro žadatele z osmnácti na dvacet let, ale i jinými opatřeními. Každý finský občan nyní musí projít zvláštním testem včetně lékařského vyšetření, chce-li žádat o zbrojní pas.

Lékař má navíc povinnost písemně upozornit policii, pokud u žadatele shledá, že není způsobilý k držení střelné zbraně.

Jestliže policie získá podezření, že u některého žadatele není vše v pořádku, může si také o něm u lékaře, který ho vyšetřoval, vyžádat kompletní zdravotní dokumentaci.

V roce 2009 postřílel Ibrahim Škupolli v supermarketu v Espoo čtyři lidi
V roce 2009 postřílel Ibrahim Škupolli v supermarketu v Espoo čtyři lidi | Foto: Reuters

Finská střelecká a lovecká lobby ale zpochybňuje účinnost nového zákona. Podle ní člověk například těžko může prokázat, že se dva roky aktivně zajímá o sportovní střelbu nebo lov, když nebude moci vlastnit potřebné vybavení.

Kritici milovníků zbraní však namítají, že zákon na to myslí. Mladí lidé ve věku od patnácti do osmnácti let totiž mohou získat zvláštní povolení na pušku nebo pistoli. Musí ovšem mít licencovaného zákonného zástupce, pod jehož dohledem budou s takovou zbraní nakládat.

Podle stoupenců nové normy nelze argumentovat tím, že samotné zbraně nezabíjejí a že je proto třeba místo omezování přístupu k nim především dbát o duševní zdraví lidí.

Namítají, že člověk nemusí mít vážnou psychickou poruchu, aby se stal vrahem. Má-li ale zabíjet, potřebuje zbraň. Proto podle nich celé věci pomůže, přestane-li platit stav, kdy každý třetí Fin vlastní střelnou zbraň.

 

Právě se děje

Další zprávy