Smrtící E. coli je z klíčků, odkryly zbytky z popelnice

Zahraničí Zahraničí
10. 6. 2011 17:04
Kontaminované klíčky pocházejí z farmy v Bienenbuettelu nedaleko Hamburku
Foto: Reuters

Berlín - Němci našli pravděpodobného původce nákazy zákeřné formy bakterie E. coli, která si dosud vyžádala 29 mrtvých.

"Jsou to fazolové klíčky," oznámil Reinhard Burger, šéf německého střediska pro kontrolu nemocí - berlínského Institutu Roberta Kocha.

Zdroj nákazy odhalily vzorky z výhonků, které byly odebrány z popelnice infikované rodiny nedaleko Bonnu na západě Německa.

Burger dodal, že u lidí, kteří klíčky konzumovali, byla devětkrát vyšší pravděpodobnost krvácivého průjmu. Epidemii podle něj ještě není konec.

"Podle našich informací kontaminované fazolové výhonky pocházejí z farmy v Bienenbuettelu. Naše výstraha před konzumací tohoto zboží tedy platí. Právě fazolové klíčky zřejmě stojí za celou epidemií," upřesnil Matthias Inverardi z německé agentury pro ochranu spotřebitelů.

Při konzumaci ostatní zeleniny ale podle německých expertů žádné riziko nehrozí. Varování před konzumací okurek, rajčat a salátů proto bylo s okamžitou platností zrušeno.

Hygienici po celém Německu pátrali po zdroji nákazy čtyři týdny. Podle vedení Institutu Roberta Kocha bylo doposud v Německu provedeno na 5 tisíc testů.

Foto: Reuters
Aktuálně.cz po stopách E. coli:
Bakterie E. coli nás zruinuje, bojí se němečtí farmáři
Exkluzivní zpověď "doktora E. coli": Zažívám, co nikdy
Po stopách zkázy. Stačí říct E. coli a vrah je zahradník

Krvácivými průjmy způsobenými nejzákeřnější formou bakterie E. coli, s níž se lékaři dosud setkali, se nakazilo více než 3000 lidí, většinou Němců. Infekce se ale rozšířila takřka do celé Evropy i za oceán.

V České republice byl zatím registrován jeden případ. Pacienta s podezřením na nákazu enterohemoragickou Escherichií coli hlásili i Slováci, dopoledne ale přišla zpráva, že testy přítomnost EHEC v odebraných vzorcích nepotvrdily.

Když epidemie na konci května propukla, Němci vyslovili podezření, že jsou zdrojem nákazy španělské biookurky. Testy přítomnost E. coli v salátovkách z Andalusie sice prokázaly, jak ale později vyšlo najevo, nejednalo se o nebezpečnou formu způsobující obtížně léčitelné průjmy.

Upřesnění ale přišlo pozdě, poptávka po okurkách klesla na minimum a španělští farmáři začali přicházet o 200 milionů eur týdně. S nejistotou, z čeho se lidé vlastně mohou nakazit, začala klesat poptávka po veškeré zelenině a ztráty zemědělců v celé Evropě rychle stoupaly.

Ekonomické škody po strachu ze střevní bakterie teď musí řešit Evropská unie. Brusel už poškozeným zemědělcům přislíbil kompenzační balíček ve výši 210 milionů eur, což je o 60 milionů víc, než Evropská komise původně navrhovala.

Původní výhrůžky, že budou požadovat po Němcích plnou kompenzaci, ale Španělé nakonec zmírňují - nevylučují individuální žaloby, ale peníze budou chtít po EU.

 

Právě se děje

Další zprávy