Lotyšsko má nového prezidenta, exbankéře Bérziňše

ČTK ČTK
2. 6. 2011 16:31
Poslanci měli spor s dosavadní hlavou státu, zvolili kandidáta oligarchů
Foto: Aktuálně.cz

Riga - Lotyšský parlament zvolil novým prezidentem země bývalého bankéře Andrise Bérziňše. Hlasování se konalo v době vypjatých vztahů mezi parlamentem a dosavadním prezidentem Valdisem Zatlersem.

Ten obvinil zákonodárce, že kladou překážky soudnímu stíhání jejich zkorumpovaných kolegů. Proto také vyhlásil referendum o rozpuštění parlamentu.

Ve čtvrtečním souboji o funkci hlavy státu pak poslanci podpořili Bérziňše proti Zatlersovi. Novému prezidentovi dalo hlas 53 ze 100 poslanců.

Kandidát oligarchů

Referendum se bude konat 23. července a podle průzkumů veřejného mínění jsou voliči ochotní se vyslovit pro rozpuštění parlamentu. V tom případě by se parlamentní volby měly konat v září.

Krizi mezi prezidentem a parlamentem vyvolal skandál, do něhož je podle agentury Reuters zapleten vlivný zákonodárce a podnikatel v jedné osobě. Parlament ho ale odmítl zbavit imunity, aby mohl být vyšetřován.

Dosavadní prezident Zatlers se poté rozhodl poslance potrestat referendem a podniknout kroky k omezení vlivu velkých podnikatelů, kterým se v Lotyšsku stejně jako v Rusku běžně říká oligarchové. Bérziňš byl faktickým kandidátem oligarchů.

 

Právě se děje

Další zprávy