Bulhaři potopili tupolev diktátora. Pobaví potápěče

Martin Novák Martin Novák
4. 6. 2011 17:00
Bulharsko se snaží netradičním způsobem přilákat turisty
Foto: Reuters

Sofie - Věci, patřící bývalým diktátorům, často končí v aukci, muzeích nebo soukromých sbírkách.

V Bulharsku se ale rozhodli, že velmi originálně naloží s letadlem, které kdysi přepravovalo na státnické návštěvy tamního dlouholetého komunistického předáka Todora Živkova.

Stařičký Tupolev Tu-154 zbavili všech "vnitřností" a kastli spustili na mořské dno nedaleko Varny, přibližně 700 metrů od pobřeží Černého moře.

Podle oznámení Rádia Varna jde o akci Bulharské komory pro námořní dopravu, která tak chce zvýšit atraktivitu bulharského černomořského pobřeží pro turisty.

Foto: Reuters

Vrak letounu komunistického diktátora poslouží milovníkům potápění. Třicetitunový zbytek Tupoleva Tu-154 spustili technici do hloubky 700 metrů, kde zůstane.

"Ze starého vládního letadla se stane umělý útes, kde se mohou potápěči pořádně vydovádět," řekl rádiu Bohdan Bogdanov, který řídil spouštění letounu na dno.

Stroj vyrobili Živkovi v Sovětském svazu na zakázku v roce 1971. Užíval si ho osmnáct let, protože v roce 1989 byl zbaven funkce a komunismus v Bulharsku skončil.

Tupolev ještě létal do roku 1999, pak chátral. Využití se pro něj ale přece jen našlo.

Živkov patřil k nejdéle vládnoucím komunistickým vůdcům ve východní Evropě. V nejvyšší funkci byl celkem pětatřicet let, už od roku 1954.

Todor Živkov.
Todor Živkov. | Foto: Martin Novák

Po pádu režimu ho tribunál odsoudil za zneužívání moci, zůstal ale ve vile u své dcery v domácím vězení. V roce 1998 zemřel.

Po vodě se už prohání jeho bývalá jachta. Po letech strávených nečinně v doku ji před šesti lety koupil zájemce a nyní s ní vozí turisty na Dunaji.

Luxusní jachtu vyrobili v roce 1982 v Itálii, ale podle historiků se na ní Živkov plavil jen dvakrát.

 

Právě se děje

Další zprávy