Cigarety zabijí ročně přes půl milionu nekuřáků

Martin Novák Martin Novák
31. 5. 2011 22:10
31. květen je Světovým dnem bez tabáku. WHO upozornila na problém pasivního kouření
Snímek byl pořízen mobilním přístrojem Nokia N86 8MP .
Snímek byl pořízen mobilním přístrojem Nokia N86 8MP . | Foto: Michal Štůsek

Londýn - Jedna země za druhou přijímá tvrdá opatření proti kouření na veřejnosti. Počet obětí tabáku přesto zůstává vysoký, tvrdí v nové zprávě Světová zdravotnická organizace (WHO).

Její experti odhadují, že kouření letos zabije na celém světě zhruba šest milionů lidí a také přibližně 600 tisíc nekuřáků či pasivních kuřáků.

Tedy lidí, kteří si sami nezapalují, ale přísun cigaretového dýmu jim "zajišťují" osoby z jejich blízkosti. Většinou příbuzní, spolubydlící nebo kolegové v zaměstnání.

Výpočet WHO vychází kromě jiného z úmrtnosti na choroby související s tabákem.

"Vlády stále dělají dost málo pro to, aby občany svých zemí odradily od kouření nebo je chránily před účinky pasivního kouření," stojí v dokumentu.

Ten byl zveřejněn u příležitosti Světového dne bez tabáku, který připadá právě na dnešek, 31. května.

Pasivní kouření znamená podle řady lékařů pro cévy téměř stejné riziko jako kouření aktivní.

Signatářem Rámcové konvence pro kontrolu tabáku (FCTC) je dvaasedmdesát zemí světa. Podpisem se jejich vlády zavázaly ke snaze snížit počet kuřáků, chránit nekuřáky před cigaretovým kouřem a omezit reklamu na cigarety a tabákové výrobky.

Foto: Reuters

Podle WHO zákony vykazující kuřáky z veřejných prostor, jako jsou bary nebo restaurace, nejsou dostačující.

Poslední zemí z řady těch, které přijaly protikuřácké zákony, je dosavadní ráj milovníků cigaret - Čína. V dubnu zakázala kouření v restauracích. V New Yorku se už nesmí kouřit ani v parcích.

České zákony patří k těm nejmírnějším a nejměkčím ve světě. Provozovatelé restaurací mají jen povinnost označit, zda je jejich zařízení zcela kuřácké, zcela nekuřácké, nebo zda nabízejí oddělený prostor pro nekuřáky.

Podle evropského průzkumu o zdraví v ČR z roku 2008 čeští muži kouří v průměru 16,1 cigarety denně, ženy 11,9 cigarety. Za kuřáky se považuje třicet procent Čechů a devatenáct procent Češek. 

 

Právě se děje

Další zprávy