Německo končí s jádrem, ke slovu přichází slunce a vítr

Radim Klekner Radim Klekner
31. 5. 2011 6:34
Přejde se na plyn, vítr a slunce. Jedna atomová elektrárna zůstane jako rezerva
Německá jaderná centrála v Brunsbüttelu.
Německá jaderná centrála v Brunsbüttelu. | Foto: Reuters

Berlín - Výstup z jaderné energetiky naplánovala v Německu vláda sociálních demokratů a zelených už před jedenácti lety. Do roku 2021 chtěla zrušit provoz v osmi ze sedmnácti atomových elektráren v zemi.

Současný kabinet křesťanských demokratů a liberálů přišel v pondělí s ještě ambicióznějším plánem. Sedm reaktorů, které odstavil po březnové havárii v japonské elektrárně Fukušima, už nebude opětovně připojovat do sítě.

Osmý zůstane do roku 2013 připraven jako rezervní zdroj pro případ, že by Spolková republika Německo v příštích pěti letech pocítila nedostatek elektřiny.

Zároveň bude intenzivně budovat větrné a solární parky a postaví také další elektrárny na zemní plyn.

Dalších šest atomových elektráren bude odstaveno do roku 2021 a o rok později skončí zbývající tři centrály.

Spotřeba musí klesnout

Aby tento plán dodržela, plánuje vláda kancléřky Angely Merkelové, že do roku 2020 sníží spotřebu elektrické energie o deset procent. Zároveň má narůst podíl obnovitelných zdrojů energie ze současných přibližně sedmnácti na pětatřicet procent.

Také bude muset stoupnout celkový výkon paroplynových elektráren. Ty v současnosti kryjí třináct procent spotřeby elektřiny v Německu. Spolková republika - podobně jako další evropské země - chce začít využívat velké zásoby zemního plynu uložené v břidličných formacích, ačkoliv proti tomu protestují ekologické organizace.

"Náš systém zásobování elektrickou energií musí být od základu změněn," cituje Merkelovou agentura Reuters. "Chceme, aby elektřina budoucnosti byla získávána z bezpečnějších zdrojů, zároveň ale také, aby celý systém byl spolehlivý a ekonomický."

Ani navýšení podílu plynových elektráren však zjevně nebude stačit k tomu, aby se pokryl výpadek vzniklý odstavením jaderných centrál.

Ke slovu tak zřejmě přijdou uhelné elektrárny vybavené nejmodernějšími filtry. Ty nyní zajišťují 43 procent spotřeby.

Stamiliardové investice

Skutečné náklady výstupu z jaderné energetiky vláda v Berlíně i experti vyčíslují zatím jen přibližně.

Mohlo by se jednat o sto až 200 miliard eur, podle všeho budou ale celkové investice do výstavby nových větrníků, solárních parků a elektráren spalujících biomasu, plyn a uhlí ještě o několik stovek miliard eur vyšší.

Jakkoli zastánci jádra hovoří o tom, že atomová energie patří k těm nejlevnějším, faktem je, že zatímco jedna kilowatthodina elektřiny vyrobená v jaderné centrále nyní přijde na 12,8 eurocentu, v uhelných elektrárnách se vyrábí v průměru za 12,1 eurocentu.

Ještě levnější je energie z vody a větru. V prvním případě stojí jedna kilowatthodina proudu 6,5, ve druhém 7,6 eurocentu.

Drahá je v prvé řadě elektřina vyrobená v solárních parcích. Ta přijde až na třicet eurocentů za kilowatthodinu.

 

Právě se děje

Další zprávy