Nebezpečná nákaza se rozšířila už po celém Německu

Zahraničí Zahraničí
24. 5. 2011 16:24
Dva lidé zemřeli, 140 je v kritickém stavu
Střevní bakterie Enterohemorhagická Eshcherichia Coli (EHEC).
Střevní bakterie Enterohemorhagická Eshcherichia Coli (EHEC). | Foto: Reuters

Berlín - Dva mrtví, přes 400 nakažených, z toho 140 ve velmi vážném stavu. Taková je dosavadní bilance nákazy, která se nevídanou rychlostí šíří sousedním Německem.

Nákaza se původně objevila na severu země, teď se ale rozšířila i na zbytek území. Včetně Saska a Bavorska, které sousedí s Českou republikou.

Střevní bakterie, která je jejím původcem, má hrozivě znějící jméno: Enterohemorhagická Eshcherichia Coli (EHEC). A němečtí lékaři z ní mají velký strach. Může totiž způsobit selhání ledvin.

První oběť už je stoprocentně potvrzena. Ve spolkové zemi Dolní Sasko zemřela v sobotu třiaosmdesátiletá žena, která byla od poloviny měsíce hospitalizována s krvácivými průjmy. Laboratorní testy u ní nyní prokázaly infikaci EHEC, uvedla agentura DPA.

V Brémách pro změnu v noci na úterý zemřela mladá pacientka se symptomy nákazy bakterií. Její přítomnost v těle musí testy teprve potvrdit, i ona však trpěla krvácivými průjmy.

Ministerstvo zdravotnictví spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko v úterý informovalo o úmrtí osmdesátileté ženy ze Stormarnu, infikované bakterií EHEC. Žena se v nemocnici zotavovala z prodělané operace. Pozdější testy ale spojitost mezi nákazou a úmrtím neprokázaly.

Nakažených rychle přibývá

Celkově evidují úřady přes čtyři stovky nakažených, z toho je 40 pacientů ve velmi vážném stavu. "Několik z nich bojuje od pondělního večera o život," uvedl server Spiegel online.

Kde se nachází zdroj nákazy? Německo to zatím neví.
Kde se nachází zdroj nákazy? Německo to zatím neví. | Foto: Reuters

Jeden pacient je v komatu, další jsou na dýchacích přístrojích.

EHEC v Německu znají. Ročně se jí v zemi nakazí kolem 800 lidí, ale bakterie se nikdy nešířila tak rychle a agresivně.

"Mohlo by se jednat o kmen se zvláštními vlastnostmi původce," vysvětlil deníku Die Welt Helge Karche, přední odborník na EHEC a ředitel Ústavu pro hygienu univerzitní kliniky v Münsteru.

Jeho úvahy potvrzují i testy odebraných vzorků. Některé bakteriální kmeny byly podle agentury DPA odolné vůči antibiotikům.

Nejohroženější jsou ženy

Úřady nyní intenzivně pátrají po zdroji nákazy. Bakterie se šíří hlavně na severu země. Nemocní se ale objevili už i v Berlíně, Sársku, Severním Porýní - Vestfálsku a Meklenbursku - Předním Pomořansku.

Přesné informace jsou obtížně dosažitelné. Například v Hamburku byla nákaza potvrzena u čtyřiceti případů. Počet se ale s největší pravděpodobností ještě zvýší. Diagnostikování totiž trvá 36 hodin.

"Proto máme v současné době mnoho podezřelých, ale žádný spolehlivý obraz o skutečné celkové situaci," postěžovala si týdeníku Spiegel ředitelka laboratoří Medilys Susanne Huggetová s tím, že boj s bakterií připomíná závod s časem.

Tato jedovatá varianta prospěšné střevní bakterie Eshcherichia Coli se vyskytuje v žaludcích skotu a dalších hospodářských zvířat. Do oběhu se dostává prostřednictvím jejich masa, mléka nebo výkalů, které mohou znečistit vodu, ovoce či zeleninu.

Nákaza se nejčastěji objevuje u dospělých žen. "To naznačuje, že zejména ženy mají přístup ke zdroji infekce," uvedl pro Spiegel ředitel dolnosaského zdravotnického úřadu Matthias Pulz.

 

Právě se děje

Další zprávy