Brémy trestaly Merkelovou. Nejhorší volby za 52 let

ČTK ČTK
22. 5. 2011 21:47
Předběžné odhady výsledků místních voleb ukazují na drsnou porážku vládní CDU.
Německá kancléřka Angela Merkelová na jednání EU, březen 2011.
Německá kancléřka Angela Merkelová na jednání EU, březen 2011. | Foto: Reuters

Brémy - Němečtí křesťanští demokraté (CDU) kancléřky Angely Merkelové utrpěli další porážku ve volbách, tentokrát do městského parlamentu v Brémách, které jsou jednou z německých spolkových zemí. V počtu hlasů je předehnali i Zelení. Sociální demokraté (SPD), kteří jsou na spolkové úrovni stejně jako Zelení v opozici, uhájili kontrolu nad městem, již drží 66 let.

Vyplývá to z odhadů po uzavření volebních místností, v nichž mohli poprvé hlasovat už šestnáctiletí Němci.

Podle průzkumů televizních stanic ARD a ZDF obdržela SPD přes 38 procent hlasů, takže si ještě polepšila oproti roku 2007, kdy měla 36,7 procenta. Druzí Zelení získali téměř 23 procent, což je pokrok oproti minulým volbám o nejméně šest procentních bodů.

Obě strany spolu v Brémách vládnou poslední čtyři roky a po zveřejnění odhadů výsledků jejich předáci oznámili, že chtějí v koalici pokračovat. Oficiální výsledky budou kvůli komplikovanému volebnímu systému známy až v průběhu příštího týdne.

Už nyní je ale jasné, že CDU skončila až na třetím místě. Podle odhadů získala 20 až 21,5 procenta hlasů, což je nejhorší výsledek kancléřčiny strany v Brémách za posledních 52 let.

Volby v Brémách byly již pátými zemskými volbami v Německu v tomto roce. Potvrdily trend klesající popularity středopravého vládního tábora CDU a FDP, na jehož úkor posilují hlavně opoziční Zelení.

 

Právě se děje

Další zprávy