Merkelová chce sjednotit délku dovolené v zemích Unie

Radim Klekner Radim Klekner
19. 5. 2011 6:30
Podle kancléřky Němci platí za dluhy Řecka a Portugalska příliš mnoho peněz
Merkelová naznačila, že by zadlužení Řekové či Portugalci měli pracovat déle.
Merkelová naznačila, že by zadlužení Řekové či Portugalci měli pracovat déle. | Foto: Reuters

Meschede, Brusel - Němci tráví v práci více času než populace většiny jihoevropských zemí. A vzhledem k tomu, že se Spolková republika ze všech zemí EU podílí největší měrou na finanční pomoci Řecku a Portugalsku, měly by tamní vlády zkrátit placenou dovolenou a ještě více posunout věk odchodu do důchodu.

S takovým návrhem přišla na výročním zasedání německé Křesťansko-demokratické unie (CDU) v porýnském Meschede kancléřka Angela Merkelová.

"Jde o to, aby se v zemích, jako je Řecko, Španělsko a Portugalsko, neodcházelo do důchodu dříve než v Německu," prohlásila podle deníku Spiegel on-line před svými spolustraníky. "A aby se všichni namáhali přibližně stejně."

Angela Merkelová tím poukázala na prostý fakt: Zatímco Řekové mohou odejít do předčasného důchodu již v 57 letech, v Německu je to možné až po šedesátce.

V šedesáti odcházejí do předčasného důchodu také Španělé. Zatímco ale na jihu Evropy využívá tuto možnost až polovina populace, v Německu je to pouhá třetina.

Merkelová by proto chtěla v rámci EU sjednotit nejen důchodový věk, ale také délku dovolené, na kterou mají občané jednotlivých unijních zemí ze zákona nárok.

Národ na dovolené

Zatímco kupříkladu Portugalci dostávají 22 dní placené dovolené a užívají si volna také díky čtrnácti státem oficiálně uznaným svátkům, Němci mají čtyři týdny dovolené a třináct svátečních dní, z nichž pět navíc platí jen v některých spolkových zemích.

Španělům zákon přiznává 22 dní dovolené a 14 svátků, Řekům sedmatřicet dní volna, z čehož pět týdnů dostanou od zaměstnavatele.

Češi mají nárok na čtyři týdny dovolené, oficiálních svátků je pak dvanáct.

"Není možné, abychom měli společnou měnu a zároveň v jejím rámci někdo dostával hodně dovolené a jiný málo," zdůraznila Merkelová. "Samozřejmě, že si přejeme pokračování eura a nechceme, aby někdo vyhlásil bankrot a stáhl s sebou ostatní. Německo je ochotné pomoci, ale jen tehdy, když se snaží i ti ostatní."

Co se týče výhrad vůči délce placeného volna, zřejmě zapomněla na slova někdejšího křesťanskodemokratického kancléře Helmuta Kohla, který Němce před lety označil jako "Urlaubsvolk", tedy národ, který je pořád na dovolené.

Tempo zadlužování zůstává vysoké

Řecko dostalo loni půjčky od Mezinárodního měnového fondu a Evropské centrální banky v celkové výši 110 miliard eur. V úterý obdrželo dalších 78 miliard Portugalsko. Německo jako nejsilnější ekonomika Evropské unie se na nich podílí 14,5 miliardami eur.

Koncem loňského roku odsouhlasila Unie záchranný balíček pro Irsko v hodnotě 85 miliard eur.

Ačkoliv všechny tři země přijaly řadu úsporných opatření, nedaří se zejména Řecku snižovat úroveň státního dluhu dostatečným tempem. Poslední údaje Eurostatu ukazují, že rozpočtový deficit Irska je 32 procent HDP země, u Řecka je to 10,5 procenta a u Portugalska devět procent.

Vysoký deficit mají ale i další země: Británie (10,4 %), Španělsko (9,2 %), Slovensko (7,9 %) a Francie (7 %). Ten český loni činil 4,7 procenta HDP.

 

Právě se děje

Další zprávy