Ukrajina vyhostila dva české diplomaty kvůli špionáži

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
13. 5. 2011 20:35
Dva čeští diplomaté musejí z Ukrajiny, příliš se zajímali o její letectvo
Mluví ministerstva vnitra Marina Ostapenková ukazuje na tiskové konferenci novinářům snímek české diplomatky, vojenské atašé, která byla vyhoštěna pro údajnou spionář.
Mluví ministerstva vnitra Marina Ostapenková ukazuje na tiskové konferenci novinářům snímek české diplomatky, vojenské atašé, která byla vyhoštěna pro údajnou spionář. | Foto: Reuters

Kyjev - Ukrajina v pátek podle oficiální zprávy tamního ministerstva zahraničí vyhostila dva české diplomaty kvůli podezření z vojenské špionáže.

Agentura Unian napsala, že jde o dva pracovníky vojenské sekce českého velvyslanectví v Kyjevě.

Česká strana se odmítla k incidentu vyjadřovat.

"Spíše odveta" říká český ministr zahraničí

Podle ukrajinského ministerstva zahraničí se vyhoštění diplomaté "dopouštěli akcí neslučitelných s jejich diplomatickým postavením". Z informace vyplývá, že se diplomaté údajně měli zabývat sběrem informací, které jsou předmětem ukrajinského státního tajemství.

Ukrajinské ministerstvo je podle oficiálního prohlášení znepokojeno, že se "nepřijatelného jednání" dopustili diplomaté "tak spřátelené a partnerské země", jakou je pro Ukrajinu Česká republika.

Kyjev zároveň "vyjádřil naději, že incident nevrhne stín na budoucí vzájemné vztahy mezi oběma zeměmi".

"Existují velmi pravděpodobné domněnky, že je to spíše odveta," řekl Aktuálně.cz v reakci na ukrajinský krok ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Foto: Aktuálně.cz

"Ne (za to) že bychom někoho vykázali, ale spíše že jsme si někoho v ČR ponechali," udělal Schwarzenberg jasnou narážku na to, že Česká republika udělila azyl ukrajinskému exministrovi Danylyšynovi.

Ne diplomaté, ale vojáci

Podle kyjevských médií, která se odvolávají na mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí Oleha Vološyna, byli dva čeští diplomaté vyhoštěni na žádost ukrajinské kontrarozvědky SBU.

"Není v tom žádná politika, jsou to vojenští přidělenci. Jde o muže a ženu v hodnostech plukovníka a majora. Nejsou to ani pořádně diplomaté, je to čistě vojenská věc, prostě využívají diplomatický status," řekl Vološyn.

Podle webových stránek českého ministerstva zahraničí na ambasádě v Kyjevě pracují tři zaměstnanci úseku obrany. Je mezi nimi uveden plukovník Zdeněk Kubíček jako vedoucí úseku a majorka Petra Novotná jako vojenský přidělenec.

Podle listu Ukrajinska pravda se diplomaté zajímali o informace týkající se letectva.

 

Právě se děje

Další zprávy