Trest za smrt tisíců v Sobiboru přišel 66 let po válce

Petr Jemelka Petr Jemelka
12. 5. 2011 21:26
Německý soud shledal bývalého dozorce z koncentračního tábora Demjanjuka vinným
Po vynesení rozsudku nedal Demjanjuk najevo žádné emoce
Po vynesení rozsudku nedal Demjanjuk najevo žádné emoce | Foto: Reuters

Mnichov - Německý soud potrestal bývalého dozorce v nacistickém koncentračním táboře v Sobiboru Johna Demjanjuka pěti lety vězení. Za mříže ale nepůjde.

Jedenadevadesátiletý Američan ukrajinského původu byl shledán vinným z podílu na smrti více než 28 tisíc Židů, které Němci za druhé světové války v Sobiboru zavraždili.

"Soud je přesvědčen, že obviněný byl od 27. března 1943 do poloviny září 1943 dozorcem v Sobiboru a jako dozorce se podílel na vraždě 28 tisíc lidí," pronesl při vynášení rozsudku soudce Ralph Alt.

Za mřížemi ale Demjanjuk nepobude. "Obžalovaný bude propuštěn," oznámil Alt několik hodin poté.

Kromě věku podle agentur přihlédl také k tomu, že Američan ukrajinského původu strávil dva roky v německé vazbě a už dříve byl osm let kvůli obvinění z válečných zločinů za mřížemi v Izraeli.

Šestašedesát let od konce druhé světové války se velmi pravděpodobně jednalo o předposlední případ, kdy nacistického zločince dohnala spravedlnost.

Zřejmě poslední rozsudek vynese soud v Budapešti, kde 6. května začal proces s bývalým maďarským velitelem četníků Sándorem Képíróem, který se měl v roce 1942 podílet na popravách více než tisícovky Židů, Romů a Srbů v srbském městě Novi Sad.

Verdikt německého soudu je o rok mírnější, než žádala obžaloba, přesto je pro dnes jednadevadesátiletého Demjanjuka, který stále trvá na své nevině, fatální.

Demjanjuk v roce 1943 působil jako dozorce v koncentračním táboře Sobibor na polském území. Na rozkaz nadřízených měl posílat vězně do plynových komor.

Naverbován SS

Na začátku války Demjanjuk bojoval na straně Sovětů v Rudé armádě. V roce 1942 byl ale zajat Němci a podle obžaloby se nechal naverbovat k jednotkám SS a začal působit jako dozorce.

Obhájce Ulrich Busch ve středu namítal, že neexistuje důkaz o tom, že jeho klient někdy pracoval jako dobrovolný spolupracovník SS, které nacisté verbovali z řad sovětských zajatců. Kromě toho se prý Sověti k nacistům přidávali pod pohrůžkou smrti.

Obhajoba se rovněž po celou dobu procesu snažila zpochybnit autenticitu průkazu příslušníka SS, která byla předložena jako hlavní důkaz.

Nový život ve Spojených státech

Foto: Reuters

Po skončení války Demjanjuk uprchl do Spojených států, kde začal nový život jako automechanik. Žil spokojeně až do osmdesátých let, kdy jej našli izraelští lovci nacistů a postarali se o to, aby stanoul před soudem v Izraeli.

Izraelci ho chybně identifikovali jako dozorce z Treblinky, kterému se pro jeho kruté praktiky přezdívalo Ivan Hrozný. Soud sice Demjanjuka nejprve shledal vinným a odsoudil ho k trestu smti, nakonec ho ale v roce 1993 nejvyšší soud pod tíhou nových důkazů osvobodil.

V roce 2002 byl kvůli podezření ze spolupráce s nacisty zbaven amerického občanství a v roce 2009 vydán do Německa. Minulý rok pak začal soud.

 

Právě se děje

Další zprávy