Američané budou mít v Polsku letku stíhaček F-16

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
9. 5. 2011 14:43
Podle listu Gazeta Wyborcza rozmístění amerických strojů Obama oznámí na konci května

Varšava - Americký prezident Barack Obama na konci května oznámí rozmístění letky amerických stíhaček F-16 na polském území.

S odvoláním na zdroje z americké administrativy to napsal polský deník Gazeta Wyborcza.

Oznámení o přesunu letky amerických stíhaček na vojenskou základnu Lask by mělo přijít na konci května, kdy Obama přiletí do Varšavy na státní návštěvu.

Detašovaná jednotka amerického letectva bude cvičit polské piloty stíhaček F-16, které Varšava zakoupila. Kromě letky by měla mít polská strana k dispozici systém amerických protiraketových střel SM-3.

Letecká základna Lask by se tak měla stát jednou z nejmodernějších v Evropě. 

O možném rozmístění víceúčelových bojových letounů na základně Lask informoval polský ministr obrany Bogdan Klich už minulý rok po jednání prezidentů obou zemí Baracka Obamy a Bronislawa Komorowského ve Washingtonu.

Podle ministra byla tehdy řeč "asi o 16 stíhačkách F-16 a čtyřech dopravních letadlech Hercules s posádkami a pozemním personálem, které budou dočasně umístěny v Polsku".

Pokud jde o americkou posádku základny, mělo jít o letecký detašovaný oddíl k podpoře pravidelné rotace amerických vojenských letounů".

Ruské ministerstvo zahraničí připravované rozmístění Američanů a letadel na základně kritizovalo jako "zvyšování sil na úkor bezpečnosti".

Obamova cesta do Evropy by se měla uskutečnit ve dnech 23. až 28. května, prezident má během ní kromě Polska navštívit také Irsko, Británii a Francii.

Obama se možná zúčastní i summitu V4

Již v březnu spekulovala Gazeta Wyborcza o tom, že se Obama ve Varšavě zúčastní také vrcholné schůzky středoevropských prezidentů, která je naplánována na 27. a 28. května.

Prý se tam bude snažit rozptýlit obavy, že Spojené státy pod jeho vedením mají menší zájem o oblast střední a východní Evropy, než tomu bylo v minulosti. Tyto informace ale zatím nebyly potvrzeny.

Foto: Aktuálně.cz

Ze země odpalované antirakety RIM-161A, známé též pod názvem SM-3, patří k protiraketovým střelám většího dosahu než známější systém Patriot.

Rozmístění raket Patriot přislíbila Varšavě vláda bývalého amerického prezidenta George Bushe během jednání o výstavbě protiraketové základny v Polsku a radaru v Česku. Polsko mělo podle úmluvy střely získat bez ohledu na to, zda se tyto plány uskuteční.

Loni se Poláci dozvěděli, že antirakety umístěné u nich nebudou mít bojové hlavice, zřejmě s ohledem na protesty Ruska. Vládní místa ve Varšavě na to tehdy reagovala rozhořčeným konstatováním, že Polsko očekávalo, že dostane "opravdové rakety a ne okrasné rostliny".

Zda nyní pro rozmístění v Polsku zvažovaný systém SM-3 bude vybaven hlavicemi, nebo zda půjde jen o nosiče, nebylo uvedeno. Střely SM-3 mají být v rámci inovované verze amerického protiraketového štítu v Evropě rozmístěny také na základně v jižním Rumunsku.

 

Právě se děje

Další zprávy