Americký protiraketový štít bude v Rumunsku

Zahraničí ČTK Zahraničí, ČTK
3. 5. 2011 14:52
Spojené státy postaví v Rumunsku základnu pro protiraketové střely
Původní verze protiraketového štítu, jehož součástí Rumunsko nebylo.
Původní verze protiraketového štítu, jehož součástí Rumunsko nebylo. | Foto: Aktuálně.cz

Bukurešť - Spojené státy postaví na jihu Rumunska část protiraketového štítu. V úterý to podle agentury DPA oznámil rumunský prezident Traian Basescu.

Rumunská nejvyšší rada obrany jako stanoviště protiraketových střel schválila někdejší rumunskou leteckou základnu v obci Deveselu, asi 230 kilometrů západně od metropole.

Basescu na tiskové konferenci zdůraznil, že půjde o obranné systémy, které nebudou namířeny proti Rusku. Na základně, která má podle dřívějších prohlášení fungovat už v roce 2015, bude působit asi 200 amerických vojáků, maximálně zde může být 500 Američanů.

Bukurešť se k účasti na americkém protiraketovém štítu rozhodla již loni v únoru. V zemi by tak do roku 2015 mělo být rozmístěno celkem 24 pozemních antiraket typu SM-3.

Na rozdíl od jiných členských zemí Evropské unie je podpora veřejnosti pro americkou armádní politiku v Rumunsku velmi vysoká, poznamenala agentura Reuters.

USA zdůvodňují potřebu štítu hrozbou nepřátelských zemí, hlavně Íránu. Prvky štítu v podobě radaru a raket dlouhého doletu chtěly původně umístit v Česku a Polsku.

Rusko to tvrdě odsoudilo, označilo za hrozbu pro své území a pohrozilo odvetnými vojenskými kroky. Washington nakonec podobu projektu přehodnotil.

 

Právě se děje

Další zprávy