Francouzi už mají obě černé skříňky spadlého Airbusu

Petr Jemelka Petr Jemelka
3. 5. 2011 13:06
Letoun mířící z Ria do Paříže se zřítil před 2 lety, jeho vrak se našel před měsícem
Vrak Airbusu se podařilo najít téměř po dvou letech.
Vrak Airbusu se podařilo najít téměř po dvou letech. | Foto: Reuters

Paříž - Vyšetřovatelům se podařilo vylovit z hlubin Atlantiku druhou černou skříňku letadla Air France, které se zřítilo před dvěma lety na cestě z Ria de Janeira do Paříže.

Přístroj zaznamenával komunikaci posádky v kokpitu. Už před dvěma dny byla z mořského dna vyzvednuta první černá skříňka, obsahující data o průběhu letu. Tedy o rychlosti, výšce, směru a podobně.

Informovalo o tom francouzské ministerstvo dopravy, podle něhož se obě zařízení zdají být funkční. V nejbližší době by tedy experti měli objasnit přesnou příčinu neštěstí, při němž zahynulo přes 200 lidí.

"Můžeme doufat, že se během příštích tří týdnů dozvíme, co se skutečně stalo," uvedl ministr dopravy Thierry Mariani pro Francouzský rozhlas.

Francouzský úřad pro vyšetřování a analýzy doplnil, že budou černé skříňky dopraveny lodí zpět do vlasti, kde bude jejich obsah detailně prozkoumán.

"Jejich obal je v relativně dobré stavu, jistotu ale budeme mít teprve tehdy, až je otevřeme," dodala podle BBC mluvčí úřadu. 

Let číslo 447 se zřítil 1. června 2009. Z poslední komunikace s kontrolou letového provozu vyplynulo, že letoun vlétl do vysoké bouřkové oblačnosti. Nikdo z 228 lidí na palubě Airbusu A330 nehodu nepřežil.

Většina cestujících pocházela z Francie, Brazílie a Německa.

Vrak letadla vyšetřovatelé objevili minulý měsíc, poté, co prohledali území o rozloze 10 tisíc čtverečních kilometrů.

 

Právě se děje

Další zprávy