Konec Schengenu? Barroso připustil obnovení hranic

Petr Jemelka Petr Jemelka
2. 5. 2011 11:15
Příliv uprchlíků ze severní Afriky možná povede ke změně pravidel v zóně volného pohybu
Obnoví Evropa již odbourané bariéry?
Obnoví Evropa již odbourané bariéry? | Foto: Ondřej Besperát

Brusel - Předseda Evropské komise José Manuel Barroso připustil, že by EU mohla přehodnotit pravidla pro dočasné obnovení hraničních kontrol uvnitř Schengenského prostoru volného pohybu.

Barroso označil obnovení hranic v evropské zóně volného pohybu za jedno z možných řešení současného přílivu imigrantů ze severní Afriky.

Evropská komise se tak po několikatýdenních sporech mezi Francií a Itálií, která se musí vypořádat s přílivem 25 tisíc tuniských uprchlíků na ostrov Lampedusa, rozhodla zasáhnout. 

"Dočasné obnovení hranic je za předem jasně daných a definovaných podmínek jednou z možností, jak zlepšit správu Schengenu," napsal Barroso v dopisu adresovaném premiérovi Itálie a prezidentovi Francie.

Podle Berlusconiho by se na vyřešení problémů s přívalem imigrantů měla podílet celá Unie. Francie v čele s prezidentem Nicolasem Sarkozym to ale rezolutně odmítá - jedná se prý o problém Itálie a ta si ho tedy musí vyřešit sama.

Francouzi chtějí zabránit tomu, aby se uprchlíci z Itálie dostali do Francie, kde žije početná tuniská komunita. Řada emigrantů totiž směřuje za svými příbuznými a přáteli právě tam. Italy Paříž osočuje z toho, že imigranty nechávají volně přejet dál do Evropy, aby se zbavili odpovědnosti.

Nejasná pravidla upřesníme, slibuje komise

V současné době mohou členské státy Schengenského prostoru obnovit kontroly na hranicích pouze v případě vážného ohrožení a jen na 30 dní.  Definice vážného ohrožení už ale v dohodě o prostoru volného pohybu chybí. 

Evropská komise by proto měla ve středu představit návrh úprav Schengenských pravidel. Změny by se podle serveru EU Observer měly týkat především vztahu s třetími zeměmi a dokončením společného evropského systému udělování azylů.

Předseda Evropské komise rovněž poznamenal, že je třeba posílit agenturu pro společnou ochranu vnějších hranic (Frontex).

Podle kritiků je volné cestování mezi členskými státy jedním z klíčových úspěchů evropské integrace a jakékoliv posílení kontrol, byť i dočasné, je krokem zpět. 

Foto: MV ČR

Tzv. Schengenský prostor vznikl v roce 1985 na základě uzavření smlouvy o volném pohybu osob v Lucemburském městě Schengen.

Prováděcí úmluva o vzniku prostoru byla podepsána ve stejném městě v roce 1990. Hranice byly ale plně otevřeny za dalších pět let. Přibližně 400 milionů obyvatel 25 zemí, které se k Schengenu připojily, tak mohou kdekoliv překročit hranice, aniž by musely projít kontrolou. 

Česká republika vstoupila do Schengenského prostoru 21. prosince 2007.

Schengen v otázkách a odpovědích
Je možné cestovat po Evropě bez dokladů? Nikoliv, neexistence přechodů ještě neznamená, že není nutné prokazovat se dokladem totožnosti. O ten nás například německý policista v příhraničí může požádat v rámci namátkové kontroly. V celém Schengenu ovšem postačí občanský průkaz.
Jak mají cestovat děti, které občanský průkaz nemají? Musí být zapsány v pase nebo občanském průkazu rodičů. To je ovšem nejisté řešení, vnitřní předpisy některých států Schengenu totiž vyžadují vlastní doklady dítěte. Nejschůdnějším řešením je tak vlastní pas.
Když nejsou na hranicích kontroly, je možné převážet cokoliv? Nadále zůstávají v platnosti pravidla EU. Domácí mazlíčci tak musí mít v zahraničí svůj platný veterinární průkaz a tetování nebo mikročip. Také na určité zboží platí kvóty. Nadále tak není možné dovážet více než 110 litrů piva nebo 800 cigaret.
Jak je to s kontrolou na letišti? Pasová kontrola byla na letištích zrušena v březnu 2008. Při cestování do států Schengenu je od té doby zapotřebí jen letenka a doklad totožnosti.
Je možné překonávat zelenou hranici v terénním voze nebo na lodi? Jen pokud jde o veřejnou komunikaci. Vjezd automobilů do lesa již nyní zakazuje lesní zákon. Je také nutné respektovat dopravní značení. Na řekách může proplutí k sousedům omezit jen splavnost.
Co je v schengenské databázi? Sdílená databáze označovaná jako SISOne4All obsahuje data o hledaných nebo pohřešovaných osobách, kradených a falšovaných dokladech nebo kradených autech a zbraních. Výhodou je především rychlost vyhledávání a neustálá aktualizace.
 

Právě se děje

Další zprávy