Jan Pavel II. prohlášen za blahoslaveného, Polsko slaví

Aktuálně.cz Aktuálně.cz
1. 5. 2011 14:10
Svatopetrské náměstí ve Vatikánu je plné, další tisíce lidí jsou v ulicích
Jan Pavel II. všudypřítomný.
Jan Pavel II. všudypřítomný. | Foto: Reuters

Vatikán - Bývalý papež Jan Pavel II. byl dnes dopoledne ve Vatikánu prohlášen za blahoslaveného. "Od nynějška bude nazýván blahoslaveným papež Jan Pavel II.," pronesl latinsky jeho nástupce Benedikt XVI.

O blahořečení Jana Pavla II. přišli Benedikta XVI. žádat generální vikář kardinál Agostino Vallini a kněz Slawomir Oder. Následně připomněli životní příběh bývalého papeže.

Mše, která začala v deset hodin, trvala zhruba dvě a půl hodiny.

Už hodiny před začátkem oficiálního obřadu plnily statisíce poutníků nejen náměstí, ale také přilehlé okolí, kde bude možné vše sledovat na velkoplošných obrazovkách. Podle italské policie přijelo do Říma až milion poutníků, obřad sledovali i na 14 velkoplošných obrazovkách v celém městě.

Polské vlajky ve Vatikánu.
Polské vlajky ve Vatikánu. | Foto: Reuters

Svátek pro Polsko

Náměstí bylo plné polských vlajek. Právě z rodné země Karola Wojtyly přijela velká část věřících, komentátoři přímo z místa obřadu uvádějí, že do Vatikánu přijelo na 80 tisíc Poláků.

V samotném Polsku pak sledovaly přenosy z blahořečení na velkoplošných obrazovkách na náměstích v různých polských městech statisíce lidí.

Asi 100 tisíc věřících přišlo do svatyně Božího milosrdenství v krakovské čtvrti Lagiewniki, intimnější ráz mají slavnosti ve Wadowicích, kde Karol Wojtyla, pozdější papež Jan Pavel II. přišel v roce 1920 na svět. 

"Dělá mi velkou radost, že můj kamarád, se kterým jsem chodil do školy až do maturity, se stal jedním z blahoslavených," řekl polské agentuře PAP Eugeniusz Mróz, který ve Wadowicích s Karolem Wojtylou prožíval radosti i strasti školního života.

Do Wadowic přijel i premiér Donald Tusk s manželkou Malgorzatou, polský prezident Komorowski byl přímo na obřadu ve Vatikánu.

Češi jsou přítomni

Ve Vatikánu jsou i čeští arcibiskupové Dominik Duka a Jan Graubner, delegace vedená ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem a také na šest stovek čských poutníků. 

"Doufám, že český národ si uvědomí, že tento velký člověk nás měl opravdu rád a opravdu se o nás staral. Nikdy bychom neměli zapomenout na to, co pro nás udělal," citovalo Radio Progals slova šéfa české diplomacie na adresu Jana Pavla II.

Na mši přijelo 86 oficiálních delegací včetně 22 hlav států.

Mezi hlavami států byl dnes ve Vatikánu i mezinárodně izolovaný zimbabwský prezident Robert Mugabe. Tento autoritářský vládce má zákaz cestovat do zemí Evropské unie a USA. Vatikán ale není součástí součástí EU.

Příběh řádové sestry

Blahořečení je v katolické církvi nezbytný krok předcházející prohlášení za svatého. Aby byl člověk označen za blahoslaveného, musí církev uznat, že učinil zázrak.

V případě bývalého papeže bylo za zázrak označeno vyléčení francouzské řádové sestry Marie Simon-Pierre, která trpěla Parkinsonovou chorobou. Uzdravila se poté, co se její společnice modlily k Janu Pavlovi II., který v závěru života trpěl stejnou nemocí.

Jan Pavel II. stál v čele katolické církve čtvrt století. Blahořečení přichází nezvykle brzy, od jeho smrti uplynulo teprve šest let a jeden měsíc.

 

Právě se děje

Další zprávy