Monarchii si nedáme vzít, volají před svatbou Britové

Martin Novák Martin Novák
28. 4. 2011 11:55
Jen osmnáct procent obyvatel Spojeného království by si přálo žít v republice
Foto: Reuters

Londýn - Někteří Evropané těžkou chápou, proč se ze svatby prince Williama a jeho vyvolené Kate Middletonové dělá na ostrovech taková událost.

Jenže Britové se domnívají, že monarchie a královská rodina k nim prostě patří. Britská identita se bez panovníka a Buckinghamského paláce, zámku Windsor a dalších symbolů prostě neobejde.

Dostatečně o tom svědčí četné průzkumy, které sociologové provádějí kvůli blížící se královské svatbě.

Třiašedesát procent obyvatel Británie se domnívá, že země by zrušením monarchie utrpěla, a dokonce 67 procent míní, že královská rodina je v Británii stále "relevantním" faktorem.


Britů, kteří chtějí republiku, je málo. Necelá pětina. Podle průzkumu, zveřejněném agenturou Ipsos, se změna zřízení v republikánské nejvíce zamlouvá obyvatelů Londýna a více voličům levice než pravice.

Naopak na dotaz, zda budou svatbu sledovat a zajímat se o ni, odpovídali kladně spíše pravicoví voliči a příznivci Konzervativní strany.

Královna Alžběta je na trůnu už šedesát let, nedávno oslavila pětaosmdesátileté narozeniny. Nyní je třetím nejdéle vládnoucím člověkem v historii státu.

Kdo by měl přijít po ní? Ačkoliv se má za to, že William se těší větším sympatiím než jeho otec, princ Charles, názory na to, zda by otec měl synovi přepustit následnictví, se různí.

Loňský průzkum ukázal, že pětapadesát procent Britů by na trůně raději vidělo Williama než nyní dvaašedesátiletého Charlese.

Sám William však tvrdí, že o "přeskočení" otce vůbec neuvažuje.

Svatební horečka zatím v Londýně stoupá. Před Westminsterským opatstvím, kde se obřad bude v pátek dopoledne konat, už táboří první nadšenci, kteří chtějí být zblízka u toho.

Jedním z prvních, který se u svatostánku usadil, je šestapadesátiletý John Loughrey. S sebou má batoh a dvě britské vlajky.

"Jsem roajalista," řekl stručně agentuře Reuters a dodal, že byl velkým obdivovatelem princezny Diany, matky prince Williama.

 

 

Právě se děje

Další zprávy